2020. október 18., vasárnap

Szlafkai Éva: Élj kreatívan!

Önmegvalósítás és problémamegoldás a mindennapokban

Először a 365letszikra Bloggal ismerkedtem meg, ahol inspiráló, motiváló írásokat, szikrákat olvashattam, melyek valódi értékkel bírnak. Így amikor megtudtam, hogy kreativitás címszó alatt könyv készül, alig vártam, hogy megjelenjen és hozzájussak. 

"… a tökéletlenségünk tesz széppé bennünket; hiányosságaink és hibáink a személyiségfejlődésünk részei, amelyeket nem kell szégyenfoltként takargatnunk, hiszen fontos állomásai az utunknak."

A könyv minden sora  külön értékkel bír, más és más miatt jelentősek. Szlafkai Éva saját tapasztalatait, példaképek, ismert emberek életútját, megküzdési-, fejlődési stratégiáit tárja elénk, amelyből tanulni tudunk, fejlődhetünk általa. Nagyon sok hasznos technika, jó tanács található a kötetben, ilyen például a mind map módszer, ami segít rendszerezni, kibontani a leehetőségeinket, elérni, megvalósítani céljainkat. Még előrébb a könyvben volt egy oldal, aminek külön örültem. Ez röviden azt taglalta, hogy minden nap érdemes kipróbálni valami újat, minden nap tegyünk valami jót, bátran feszegessük a határainkat, hisz nem veszíthetünk vele, maximum tapasztalunk. Alakítsunk ki énidőt, ami csak a miénk. Ekkor ápoljuk az önmagunkkal való kapcsolatunkat, vegyük számításba mi mindenért lehetünk hálásak az életünkben és mennyi mindent kell még tennünk, hogy elérjük, amire vágyunk. Évi hangsúlyozza, hogy bízzunk, higgyünk magunkban, tudatosítsuk magunkban, hogy igenis képesek vagyunk rá, meg tudjuk csinálni, el tudjuk érni a kívánt célt kellő kitartással, küzdéssel, tenni akarással. 

"Bízz magadban és abban, hogy folyamatosan és mindenből fejlődni fogsz. Tanulj a kudarcokból, motiváljanak mások sikerei, és keresd a kihívásokat, valamint hidd el, hogy különféle életvariációkban is kipróbálhatod magad. Igyekezz felállítani a saját kereteidet, de tartsd szem előtt, hogy ha túl szűk, megfojthat, ha túl tág, elveszhetsz benne. Ha viszont valamit nem tudsz befolyásolni (időt, körülményeket, a házi karantén tényét stb.), akkor a hozzáállásodat azért még mindig lehet: vagyis dönthetsz, hogy mit kezdesz az így rendelkezésedre álló lehetőségekkel. Kerüld el a rutingondolkodás csapdáit, hallgass meg másokat, vizsgáld meg a problémát többféleképpen, térképezd fel a lehetőségeidet, és bátran indulj el olyan gondolkodási útvonalakon, amelyekre eddig nem léptél rá, hátha valami izgalmas megoldást tartogat."

 A marketing szakember, tartalomgyártó szerző felhívja a figyelmünket, hogy megéri kilépni a komfortzónánkból, kipróbálni új dolgokat, feszegetni a határainkat, ahelyett, hogy szorult helyzetben belemerülnénk az önsajnálatba vagy éppen úsznánk az árral, mert az egyszerűbb, könnyebb választás, mint a váratlan helyzet, ami akár pozitív kimenetelű is lehet. 

Tehát, ha fejlődni szeretnénk, elakadunk az életünkben, a lehetőségeket több oldalról is vizsgáljuk meg, ne könyveljük el azonnal, hogy képtelenség, hiába minden. Igenis van esély, hogy meg tudunk csinálni egy adott dolgot, ki tudunk törni a saját magunk köré fabrikált kalitkából, csak merjünk lépni, kockáztatni, néha ugrani, merésznek lenni. 

Ezt kaptam én a könyvtől, amit mindenkinek ajánlani tudok, aki fogékony a kreativitás, motivációs írások, fejlődés iránt.

Nincsenek megjegyzések: