2020. október 16., péntek

Mitch Albom: Öten a mennyországban

 Ez a kötet 2019-ben jelent meg az Animus Kaidó gondozásában. Korábban a Keddi beszélgetések életről és halálról című könyvet olvastam a szerzőtől, ami mély nyomot hagyott bennem, megérintett a mondanivalójának mélysége. Így volt ez  az Öten a mennyországban című spirituális írásnál is, ahol az életünk fontossága került középpontba. 

"…,hogy minden összefügg egymással, az meg kihat az utána következőre, és hogy a világ tele van történetekkel, de a történetek vége mindig ugyanaz."

A kötet összességében nem éppen vidám, szívderítő történet. A szerző erős in medias res kezdéssel borzolja a kedélyeket a hirtelen bekövetkező tragédiával, aminek az értelmét, a főszereplő életének eseményeit, azok összefüggéseit csak ezután mutatja be. Eddie, a főszereplő egy életet mentve zuhan át a túlvilágra, mennyországba, ahol egymást váltva öt ember meséli el a történetét Eddie-nek és szemlélteti, hogyan kapcsolódott össze az életük, míg mindketten éltek. Ugyan Eddie úgy érzi feleslegesen szenvedett és élt egy unalmas életet, amelyben egyedül felesége jelentett valódi örömöt számára. Ám a beszélgetések felnyitották a szemét, hogy minden egyes élet értékes a maga módján és hatással van a társadalomra, embertársaira. Nem véletlen, hogy minden mindennel összefügg, ami igaz az emberekre is. Tehát mindenkinek az élete, egy egy cselekedete hatással van az összes többi emberre, az egész univerzumra. Ez Eddie életében úgy mutatkozik meg, hogy a gyermekek szolgálatába állt, amikor elkezdett a vidámpark karbantartójaként dolgozni. Ezzel épségben tudva az ott játszadozó, szórakozó gyerekeket. 

Mitch Albom ezzel a kötetével is rávilágít arra, hogy nincs olyan, hogy felesleges, értelmetlen élet, hiszen soha nem tudhatjuk hány és hány ember életére voltunk hatással. Bármit is teszünk az visszahat ránk. Többek között emiatt is nagyon fontos a megbocsátás képessége. 

Érdemes megismerkedni a szerzővel, aki nem a megszokott módon tárja elénk a halál állapotát és bemutatja, hogy bármit is teszünk az hatással van az egész társadalomra. 


Nincsenek megjegyzések: