2020. október 10., szombat

Mucha Dorka: Puncs

 Mucha Dorka Puncs című debütáló könyve tavaly jelent meg a XXI. Század Kiadó gondozásában. 

Három magyar kiváló szerző így jellemezte a kötetet:


„Az utóbbi évek egyik legerősebb debütálása.” - Totth Benedek

„Friss, üde, provokatív próza, és üt, mint az ipari áram.” - Péterfy Gergely

"Pimasz és pontos mondatok, édeskés keserűség, öröknek látszó, mégis minden pillanatban elmúló kamaszság: ilyen (is) a Mucha Dorka próza. Nem érdemes elkerülni." - Grecsó Krisztián

"Ismétlődik a mozdulatsor, mintha megragadtam volna térben és időben."

 Egy viszony soha nem egyszerű. Az egyik fél egy idő után mindig többet érez, mint a másik, aki csak kalandnak, szórakozásnak fogja fel az egészet. Ez a helyzet Mucha Dorka főszereplőjénél is, akinek ugyan van barátja, de meglehetősen egyhangúnak, laposnak érzi a kapcsolatukat, így amikor a Tanár úr megadja neki a telefonszámát - ami mint tudjuk felhívás keringőre - erős késztetést érez, hogy felhívja, még akkor is, ha tudja, hogy nem lenne helyes. A Tanár úrnak mint kiderül felesége, családja van, ami miatt soha nem lehetnek szabadon, titkolózás nélkül együtt. Persze, ahogy lenni szokott, a diáklány hiába tagadja, beleszeret a tanárába, akinek csak ideig-óráig jelent valamit a kapcsolatuk, nem tervez hosszú távra. A lánynak ez hatalmas sebet okoz, ez a semmibe vétel, amit igen nehéz feldolgoznia. 

"(..)szerintem ez a puncsos élet eléggé kilátástalan."
Elgondolkodtató, milyen lehet, hogyan jön létre viszony hallgató és oktató között. Érdekes az is,hogy a két fél,hogyan éli meg a helyzetet, ki az, aki nagyon beleéli magát, érzelmeket visz bele, míg a másiknak csak rövidtávú szórakozást jelent az egész. Valamelyest betekintést kaphattam a feleség oldaláról is, akit szintén kihasznált, átejtett a férfi. 
Mucha Dorka stílusa megnyert magának, közvetlenül, életszagúan tálalta ezt a szövevényes kapcsolatot a maga árnyoldalaival. 

Nincsenek megjegyzések: