2020. július 7., kedd

Ernest Hemingway: Az öreg halász és a tenger

Hemingway klasszikusát idén a XXI. Század Kiadó új, gyönyörű kiadásban közölte, ahogy a szerző többi népszerű művét is. Volt szerencsém beszerezni az említett kiadást, amit hamar gyorsan ki is olvastam. 

Már régóta terveztem elolvasni Az öreg halász és a tengert, mégis ez idáig váratott magára. Anno még a Szívek Szállodájában Rory dicsérte nagyon, beszélt róla, ami megfogott, felkeltette az érdeklődésem. 
"Sok mindent hozhattál volna – gondolta magában. – De hát nem hoztál, öreg. Most ne azon tanakodjál, hogy mid nincs. Azon törd a fejed, hogy mihez tudsz fogni azzal, amid van."

A szerző gyönyörűen fogalmaz, könnyed, jól olvasható a szöveg, nem okoz nehézséget a megértése. A főszereplő öreg halász a tengernek, halászatnak szentelte életét, mindig reménnyel telve ment ki a nyílt vízre, sosem csüggedt, ha  éppen nem volt fogás, bízott a holnap újdonságában. Santiago akár példakép is lehet kitartásával, erős jellemével, ahogy megküzdött a nagy hallal, kockáztatva saját életét. Az öreg halász beérte a minimummal, nem törekedett nagy vagyonra, akkor volt teljesen önmaga, elemében, amikor kint lehetett a tengeren. Ahogy sok más esetben, úgy itt is igaznak látszik a mondás, miszerint Nem a cél a fontos, hanem az odavezető út. Természetesen fontos a cél is, de hiába, ha nem élvezzük, nem éljük közben az életünket, csak gürizünk, dolgozunk éjt nappallá téve, hogy elérjük a boldogságot.
"Ne töprengj, öreg – mondta fennhangon. – Vitorlázz tovább hazafelé, és nézz szembe a dolgokkal, ha egyszer rákerül a sor."
Első ránézésre csak egy kubai halászról és egy halról szól a történet, ám sokkal több van e mögött, mint elsőre látszik. Láthatjuk a vágyott célt, a nagy halat, majd az ehhez vezető utat, a küzdést, akaratot, elszántságot a hal megszerzésére, megtartására fordított figyelmet. Emiatt egy példaértékű főszereplőt ismerhetünk meg, aki dacolva a viharral, ragadozó cápákkal kitart a célja mellett, nem adja fel az akadályok ellenére sem. 

Örülök, hogy gazdagabb lettem ezzel a történettel, kár lett volna kihagyni, érdemes megismerkedni vele! 

Nincsenek megjegyzések: