2020. május 24., vasárnap

Poldesz Albert: Hallgatni, szólni szabadon

Ezt a verseskötetet még a kaposvári könyvszekrényben cseréltem, amikor Alexandra barátnőmnél voltam. A szerző neve ismeretlen volt számomra, a verseket viszont szeretem, így nem volt kérdés, hogy jön velem haza. 

"Szükségünk van egymásra,
minden embertársra,
segítő karra,
minden magyarra.."

A versek a természetről, az otthonról, hazaszeretetről és az öregedésről, elmúlásról szólnak. A költő rendkívüli módon ábrázolja, isteníti az imádott "Somogyországot ", ami szülőföldje, hazája volt. 

Megosztom veletek kedvenc soraimat a könyvből:

"Hallgatni akkor,
ott és ahogy,
ameddig az agy
és a szív akar.

Beszélni, szólni,
bátran, szabadon,
nem úgy, nem ott, nem azt,
mit idegen hatalmak
önkénye, parancsa szab!

Hanem ott, és azt,
amit a szív, az agy,
szabad embernek
szabad szelleme
mondani, vallani,
hirdetni akar!"

Poldesz Albert versei hidat képeznek a régi és az új otthona között. A honvágy, az otthon emléke fel-feltűnik minden sorban. Ebből is látszik, mennyire szerette gyermekkori otthonát, azt a helyet, ahol felnőtt. A régmúlt és a jövő várakozása köszön vissza költészetében. Várja a jövőt és egyben elmereng a boldog emlékekkel teli múlton.

"Évtizedeken keresztül e versek révén őrizte meg hitét, emberségét. Újra teremtette magának a szépséget, a hazát és a somogyi földet, anyák, nagyapák és a történelemmé lett múlt emlékeit"- e szavakkal emlékszik róla Szita Ferenc a Somogy Megyei Könyvtár igazgatója, 1990-ben Kaposváron.

Nincsenek megjegyzések: