2020. május 28., csütörtök

J. R. R. Tolkien: Beren és Lúthien

A Beren ​és Lúthien Tolkien legszemélyesebb története, melyet felesége iránt érzett szerelme ihletett. Talán éppen ezért nem adatta ki élete végéig. Most, 100 évvel a mű születése után, végre nyomtatásban olvashatjuk fiának, Christophernek köszönhetően.

Személy szerint nagyon szeretem az Európa Kiadó köteteit, kívül-belül értéket közvetít, élményt ígér minden könyv. Erről tanúskodnak a méltán elismert Tolkien életművek is. 
"Anyámról írott levelében, amit egy évvel anyám halála után intézett hozzám, amikor már neki is csak egy éve volt hátra, elviselhetetlen gyászáról beszél, és hangot ad kívánságának, hogy anyám síremlékén a neve alá írják oda ezt is: Lúthien."

Tolkien világa már a Gyűrűk Ura olvasásakor magával ragadott, boldogan követtem végig a tündék sorsát, Középfölde történetét, a Hobbitok, Emberek, Varázslók, Tündék sorsának egybefonódását, szövetségét. Tolkien egy rendkívül kidolgozott, szerethető fantasyt teremtett, amiért a mai napig rajonganak. Ezzel hasonlóképp vagyok én is, így nem is volt kérdés, hogy Beren és Lúthien történetének ott a helye a polcomon és elsősorban a kezemben.
Gyönyörű, megható szerelmi történet, ami Beren és Lúthien szála mellett betekintést enged a Szilmarilok korába. Több monda, nézőpont is elmeséli Beren és Lúthien történetét, mindegyik egy kicsit másképp elmesélve azt. A regék mellett részleteket olvashatunk a Leithian-énekből is. A könyvet Alan Lee meseszép illusztrációi díszítik.
Nagy rajongója vagyok Tolkien világának, így már a megjelenés óta vártam erre a könyvre. Az plusz érdekesség volt számomra, hogy Tolkien Beren és Lúthien történetét feleségéről és önmagáról mintázta.


"Völgy, szurdok varázs hordozója
a fürkész szemen is kifogva,
hacsak nem torony tetejéből, 
ahol a sas rikoltva szédül,
véli sejteni, fátyolos
szürkületen csillám poroz,
s tündér ország ott megnyiland:
Beleriand, Beleriand."
Ismertető: 

Az ember és a tünde közötti szerelem történetén túl azt is megismerjük, hogyan változott Beren és Lúthien legendája Tolkien élete folyamán. Egy része már megjelent A szilmarilok-ban, de megírta próza, elbeszélő költemény, vázlat formájában is. Egy kötetben összegyűjtve viszont most találkozhatunk először a történettel, amit Edith Tolkien tánca ihletett a yorkshire-i erdőben, és amely életük végéig elkísérte őt és férjét.

A legenda szerint Berennek egy szilmarilt kell szereznie Morgoth, a gonosz szellem vaskoronájából Thingol királynak, a lánya kezéért cserébe. Lúthien pedig követi szerelmét, és segítségére siet a küldetés végrehajtásában.
De Beren ember, Lúthien pedig tünde, így választania kell: halhatatlan marad és túléli a férfit, vagy emberré lesz, és meghal vele együtt.

Szeretitek Tolkien különleges világát? Akkor rendeljétek meg a könyvet az Európa Kiadótól! Amellett, hogy egy kiemelkedő fantasyt kaptok, amelybe élmény elmerülni, igazi dísze lesz a polcotoknak is!

Nincsenek megjegyzések: