2019. november 28., csütörtök

Mira Sabo: Előjog

"Volt az a Robert Redford-film, ahol egymillió dollárt ajánlott a Deminek. Na. Szóval érted…– Nagyon vicces. Én azt akarom, hogy önszántából legyen az enyém. Látni akarom a szemében, hogy szerelmes.– Szerelmes? Szűzanyám! Szerelmest mondtál?"
Nagyon köszönöm Mira Sabo írónőnek, hogy névre szólóan dedikálta és elküldte a könyvet. A történelmi vonatkozású írások mindig is érdekeltek, főleg romantikával, erotikus elemekkel társítva. Emiatt is nagyon kíváncsi voltam, hogy mit ad nekem ez a történet.


A könyv a Fehér Gallér Sorozat első része. A történet in medias res vette kezdetét, azaz belecsapott a lecsóba. Belekóstolhatunk a főszereplők jövőjébe, ami nem valami fényes kilátással kecsegtet. Ennek ellenére ott a remény szikrája, hogy minden jóra fordul. Majd a második fejezet már Budapesten zajlik, napjainkban. Ezt követően két idősíkon mozgunk felváltva. Megismerhetjük Tamássy Áron gyermekkorát, neveltetését, nemesi, elit származását, fiatalkorát, családi helyzetét. A jelenben pedig Áron felnőtt életét láthatjuk, megmutatkozik nem éppen hétköznapi életstílusa, rendkívüli mindennapjai. Majd a történet későbbi feleségével való találkozására irányul. Itt kezd még izgalmasabbá válni a cselekmény, hiszen Áron és a választott nő, Radnay Szofi hatalmas osztálybeli különbséggel rendelkeznek. Más nevelés, más környezetben, helyzetben szocializálódtak. Egyiküknek mindig ott volt a pénz, míg a másiknak keményen meg kellett dolgozni érte. 
Szófia eleinte nehezen adta meg magát Áronnak, ám a férfi képességeinek hála, sikerült becserkésznie a nőt. A társadalmi különbségek viszont mondhatni napi szinten veszekedéseket, ellentéteket váltottak ki a két félből. 

Elismerésem az írónőnek, hogy egy ennyire kidolgozott, összetett történetet adott ki a kezéből. Látszik a könyvön, hogy részletgazdag, érdekes, izgalmas, fontos társadalmi kérdéseket feszeget. Nagy szerepet kap a pénz, a vagyon. Ugyan ki ne örülne, ha gond nélkül élhetne, nem pedig beosztva a havi keresetet? Ebből a szemszögből igazán hízelgő és vonzó Tamássy Áron, mint vagyonos agglegény. Ugyan biztonságot, vagyont, élményeket kap Szófia, de felmerül a kérdés: Valóban ér annyit ez a sok jóval kecsegtető helyzet, hogy ki legyen szolgáltatva a férfi kényének-kedvének, agressziójának, bizarr stílusának? Mindenesetre meg lehet érteni mind a két felet, hiszen nagyon vonzó, akaratos személy Áron, azt is megtudjuk, hogy miért lett olyan, amilyen. Pont emiatt érthető Szófia döntése is, hiszen nagyon nehéz ellenállni egy Tamássynak, aki mindent felkínál a lánynak, ami emberileg lehetséges. 

Engem meggyőzött a szerző, mindenképpen szeretnék még olvasni tőle! Egyedi stílusban ír egy szintén egyedi, nem hétköznapi történetet, amelynek minden szereplője megér egy misét. 

Mira Sabo szerzői oldala <3 

Nincsenek megjegyzések: