2019. november 20., szerda

Az egyetlen ismerős arc könyvbemutatóján jártam

Képes megváltozni egy nárcisztikus személyiség?


Az utóbbi időben egyre több lélektani, pszichológiai könyv lát napvilágot, melyekben különböző személyiségek, zavarral küzdők a főszereplők. Ide tartozik Szurovecz Kitti írónő is, akinek novemberben jelent meg tizenegyedik regénye, ezen belül is a negyedik lélektani témájú, Az egyetlen ismerős arc címmel.

A könyvbemutatónak az ELTE Füvészkert nagyterme adott otthont, ahol sok olvasó, téma iránt érdeklődő gyűlt össze. A beszélgetést Szpisják Blanka, az Athenaeum Kiadó pr és marketing menedzsere nyitotta meg. Majd átadta a szót Novodomszky Évának, az esemény háziasszonyának. Éva a szerzőt és beszélgetőpartnerét, Villányi Gergő pszichológiai szakembert faggatta a karakterek személyiségéről, a történetről, arról, hogyan hatnak egymásra a szereplők. Emellett a hallgatók megtudhatták azt is, hogy milyen a nárcisztikus ember, van e rá esély, hogy megváltozzon.


-        -   Mindig az a könyv áll hozzám a legközelebb, ami legutoljára született. Igyekszem megélni az ünnepet, az új könyv varázsát. Villányi Gergő, a könyvem szakmai lektora meglátásaival, tudásával sokat segített, hogy hiteles legyen a történet pszichológiai vonatkozása - ismertette az írónő.

A pszichológus mesélt arról, hogy mi minden vezet el addig, hogy a kommentek, lájkok, vagyis az online világ rabjaivá váljunk. Az ilyen ember önbizalomhiányos, folyamatos visszaigazolásra, megerősítésre szorul. Szüksége van az elismerésre, arra, hogy szeressék, ám ő erre csak rövid ideig képes. Emiatt nagyon fontos a megfelelő szakemberhez fordulni, segítséget kérni a pozitív változás, fejlődés érdekében. Elsősorban saját magát kell szeretnie, elfogadnia a személyiségzavaros embernek.

Szurovecz Kitti vallja, hogy újságíróként van olyan része a munkájának, ami megírható és van, ami nem. Természetesen mindig utóbbi a legizgalmasabb.

-        -   Ezek a történetek raktározódnak a fejemben, sokszor évekig, amikor aztán egy regénybe beépülnek. Egy könyvet megírni, hol egy, hol másfél éves munka. Mindig olyan témát választok, amihez kapcsolódok, van benne valami mondanivaló, küzdelem, kitartás – vallotta Kitti. 



A könyv segít, hogy mögé lássunk a nárcisztikus személyiségnek. A szerző őszintén bontja ki az adott témát, ismerteti a tünetet és az ismertetőjegyeket. A történetben a szóban forgó karakter végül segítséghez folyamodik, ami pozitív változást ígér.

A helyszínen lehetőség nyílt Kitti könyveinek beszerzésére kedvezményes áron. Majd az új - vagy éppen a régi - szerzeményekkel a kézben hosszú, kígyózó sor alakult ki, végül az írónő egy-egy kedves szó társaságában mindenkinek dedikálta a könyveket. 

Nincsenek megjegyzések: