2019. november 7., csütörtök

Dr. Csernus Imre: Egy életed van

"A legtöbb ember számára a tél a halált jelenti, de valójában nem a tavasz, hanem ez az évszak az új élet kezdetének a jelképe. Mert télen a rügyekben már ott rejlik a szenvedélyes robbanás ígérete."


Csernus Imre neve hallatán mindig felkapom a fejemet. Ő az az ember, az ország megmondós dokija, aki őszintén, nem finomkodva, kertelés nélkül megmondja az őszintét. Azaz, ami a szívén az a száján. 

Legutóbb, amikor hallottam a pszichiáterről, Tapolcán tartott előadást, az Egy életed van könyve kapcsán, amit éppen aznap kezdtem el olvasni, amikor Csernus fellépett. Eddig kimaradt, most viszont sikerült részt vennem a rendkívüli előadáson. Rendkívüli, hiszen a fellépő sem hétköznapi jelenség.

Eddig ez a második könyvem, amit a szerzőtől olvastam. Először A nő című művével ismerkedtem.

A borító egyszerű, letisztult, mégis egyenes üzenete van az olvasó felé. Egy lüktető lávafolyamot ábrázol, amilyennek az Életnek is lennie kellene. Pulzáló, folyton mozgásban lévő folyam. Ez kellene nekünk, embereknek is, hogy ne süllyedjünk az iszapba, hanem éljük meg az életünket. 


A könyv tartalmát évszakok szerint különíti el a szerző. Mondandójába beleépíti az adott évszakra vonatkozó jellemzőket, érzéseket. Különbözőképpen, más-más szavakkal, hasonlatokkal hozza Csernus a tudtunkra, hogy Egy életünk van. Emiatt nagyon fontos, hogy ezt az egyet éljük megbánás nélkül, emelt fővel, szívvel-lélekkel, boldogan. Példák hadát hozza a szerző, - akár saját életéből - hogy figyeljünk oda a hétköznapjainkra, ne legyünk görcsösek, merjünk lépni, ha megkívánja a helyzet. 
A pszichiáter negatív eseteket mutat be, amivel elrettent minket a tétlenségtől, cselekvésre késztet.

Szimpatikus, hogy Csernus Imre - a megmondóember - saját életéből merít, nem fél kiteregetni a lapjait. Felhívja rá az olvasó figyelmét, hogy kortól függetlenül tegyen a kiégés ellen, változtasson az élethelyzetén, merjen új dologba kezdeni, ne féljen az ismeretlentől, hiszen az ismeretlennél sokkal rosszabb a megszokott rossz. 

A könyvben hangsúlyozza a szerző, mennyire fontos minden egyes nap, amit itt töltünk a Földön. Az életünk gyorsan tovaszáll, emiatt még inkább oda kell figyelnünk a tetteinkre, arra, hogy őszintén megéljünk minden napot, minden pillanatot. 

Úgy gondolod, hogy meríthetsz Csernus doki szavaiból? Akkor rendeld meg a könyvet a Jaffa Kiadótól !

Nincsenek megjegyzések: