2019. október 25., péntek

Sissel-Jo Gazan: A dinoszaurusz tolla

Úgy gondolom ez az eddigi év egyik legjobb krimije, amit olvastam. Hozzáteszem, tudományos krimit, thrillert még nem olvastam, így nincs viszonyítási alapom, de az biztos, hogy nálam csillagos ötös, műfajában első helyre került ez a könyv!

"Annak a belátása, hogy hibát követtünk el, nem vereség."
Sissel-Jo Gazan az első dán szerző, akinek a könyvét a kezébe vettem. Az írónő végzettségét tekintve biológus, így még hihetőbben, nagyobb átéléssel beszél könyvében a tudományos vonalról.  

A könyv borítója egészen magával ragadó. Mai madarakat és repülő dinoszaurusz szerű lényeket ábrázol, a háttérben pedig megjelenik a tudományos intézet. 

A történet egy álommal kezdődik, amelyben Anna fontos jelet kap a tanulmányaival kapcsolatban. A központi kérdés - amely szerepel a nő szakdolgozatában is - hogy a madarak vajon ma élő dinoszauruszok-e. Egyik oldal amellett érvel, hogy igen, a másik pedig hevesen ágál ellene. 
A történések mellett részletesen, behatóan megismerhetjük a karaktereket, múltjukat, titkaikat. Elsőre nagyon soknak tűnt az infó, ám később általa sokkal érthetőbbé vált a történet, az események láncolata. Nagy szerep jut egy rendőrnek is, aki a rejtélyes módon meggyilkolt tudós ügyében nyomoz, majd annak egyik tanítványa is gyilkosság áldozata lesz. Így két gyilkost is kézre kell keríteni. A történet során egyre érdekesebben alakul a nyomozás, sok-sok titokra, miértre fény derül, majd igazi meglepetést okoz a végeredmény, amikor kiderül, hogy ki kicsoda valójában és miért tette azt, amit. 


Összességében nagyon tetszett a könyv. Le a kalappal az írónő előtt, hiszen egy igazán részletes, minden apróságra komoly figyelem jut. Emellett nem egy szereplőnél látványos karakterfejlődést lehet megfigyelni.Tudomány, thriller, krimi, barátság, család, szerelem, fájdalom, mindezeket magába foglalja a könyv. 
Érdekes, izgalmas történet, ami igen kiemelkedő a maga nemében. Engem pozitívan meglepett. Így is egy érdekes történetre számítottam, de sokkal többet kaptam annál.

Ha te is szereted az elgondolkodtató történeteket, rendeld meg a könyvet a Jaffa Kiadótól ! :)

Nincsenek megjegyzések: