2019. szeptember 19., csütörtök

Paulo Coelho: Hippi

"Minél többet engedünk be magunkba a világból, annál többet kapunk belőle vissza: legyen az akár szeretet, akár gyűlölet"


Paulo Coelho-tól már régóta tervezek olvasni,  üzenete, témája miatt. Úgy tűnik erre most jött el az idő, így elmélyedtem a jellegzetes Coelho - világban.

Könyvnek már a borítója sem átlagos, igazi figyelemfelkeltő. Jól harmonizál egymással a szín és a cím, kiemeli a hippi életérzés fő mondanivalóját, a szabadságot. A borítón lévő autóbusz pedig szépen jelképezi a történet köré fonódó utazást, hosszú utat, melyet átélve a turistaérzést, busszal tettek meg a szereplők. 



Elsőre nehezen indult be a cselekmény, kissé vontatottnak éreztem, majd néhány fejezettel később már kezdett kibontakozni a történetszál. Coelho és Karla szemszögéből ismerhettem meg a hippi életérzést, fílinget. Mindketten valami mást kerestek, mást vártak az úttól, ennek ellenére kölcsönösen segítették egymást, amíg el nem vált útjuk. 
A hippi szót akár a carpe diem - élj a mának - életérzésre is beilleszthetnénk, hiszen a mozgalom fő mondanivalója a szabad élet, szabadság, az apró dolgok öröme, észrevétele, becsülése, nem pedig a vagyonhalmozás.

"Az erő a legapróbb dolgokban rejlik, amelyek az ember útjába kerülnek: az egész világ tanterem, a Legfőbb Szeretet tudja, hogy élsz, és ő tanít majd"
 A szerző üzen nekünk a sorok közül: szeressünk szabadon, de ne kössük gúzsba a másikat, szívből éljünk meg minden napot, éljünk a lehetőségeinkkel, ne váljunk robottá a saját életünkben, hanem éljük meg azt, legyünk nyitottak a világra, a világ csodáira. Nagyon fontos mondat, ami elhangzik a könyvben, hogy azt kapjuk, amit adunk. Hiszen csak az csapódhat vissza ránk, amit mi is kiengedünk magunkból a világba. Emellett hangsúlyos az önbecsülés, önelfogadás. Azaz ne akarják megváltoztatni magunkat és legyünk büszkék arra, amit eddig elértünk, legyen önbecsülésünk, ne hagyjuk rábeszélni magunkat olyan dologra, amit mi magunk nem akarunk szívből. 

Ha megtetszett a történet, rendeld meg közvetlen a kiadótól:
Athenaeum Kiadó

Nincsenek megjegyzések: