2019. szeptember 14., szombat

Jud Meyrin: A múlt bűnei

Új, izgalmas szín a romantikus krimi műfajában. Ráadásul magyar szerzőtől! :)

Köszönöm a szerzőnek, hogy elolvashattam Fanny és Alexander történetét! Határozottan megérte kézbe venni! 

Jud Meyrin friss megjelenésű könyvében a romantika és a krimi műfaja tökéletes egyensúlyban van, egyik sem megy a másik rovására. 

Ez a könyv is bőven bizonyítja, hogy érdemes odafigyelnünk a magyar szerzőkre, régiekre és újonnan érkezőkre egyaránt. 



A történet egy emlékeztetővel indul - prológussal - amiből megtudhatjuk a cselekmény előzményét. Ám a látszat csalhat, hiszen nem minden az, aminek elsőre hisszük. Elsőként megismerkedhetünk Fannyval, aki szakácsként otthonról dolgozik, beszállít egy, a faluban lévő kávézóba, aminek a legjobb barátnője a tulaja. Majd egy mogorvának tűnő, helyes rendőr kerül a képbe, aki Fanny tíz éve eltűnt szerelmének a bátyja. A dolog pikantériája, hogy Alexander és Fanny között tíz éve elcsattant egy óvatlan, ám szenvedélyes csók. A probléma csak az, hogy Fanny ekkor együtt volt James-szel, emiatt Alexandert azóta gyötri a bűntudat az öccse ellen elkövetett manőver miatt. Így hiába vonzódnak egymáshoz, a múlt közéjük áll. Egy nap holttestet találnak a falu patakjában, ami kapcsán nyomozás indul, majd a két főszereplő is nyakig bevonódik az ügybe. Kiderül, hogy a rejtélyes idegen, akit megtaláltak, nem más, mint Fanny régi ismerőse és az eltűnt James jó barátja. Ám itt még nincs vége az ügynek, sőt még csak ekkor kezdődik igazán. A nyomozás során fény derül James eltűnésére, arra, hogy kinek a hullája van a tó fenekén, ki zaklatja Fannyt és miért. Több szereplő is gyanússá válik, mindegyikük szolgáltat valamilyen okot a bűnösségre. Közülük van, aki csak részlegesen bűnös, van, aki szimplán belekeveredett mások valóban öltek, bűnt követtek el. Az ügy kapcsán Fanny és Alexander még közelebb kerültek egymáshoz, kezdett szorosabbá válni a viszonyuk. Ám James szelleme még mindig ott lebegett közöttük. Kísértette őket a múlt bűne. A bűnügy felgöngyölítése és az igazi gyilkossal való közelharc után lecsillapodtak a kedélyek. A felbújtók börtönbe kerültek, a többi tettes pedig kisebb büntetést kapott. A két főszereplő is egymásra talált. Megnyugodhattak, már nem kellett tartaniuk James haragjától. 

Nagyon örülök, hogy olvashattam e könyvet. Igazi krimihez méltó csavarok, fordulatok tarkították, romantikus szállal vegyítve. A szereplők szerethetőek voltak, a negatív karakterek pedig hűen ábrázolták a rájuk szabott szerepet. A cselekmény és a szereplők folyamatosan mozgásban voltak, így legszívesebben egyhuzamban kiolvastam volna az egész könyvet. Egy percig sem lehet rajta unatkozni, méltán képviseli műfaját. 

Olvasd el molyon is az értékelésem: Moly
Ha felkeltette a figyelmed, rendeld meg mielőbb! :)

Nincsenek megjegyzések: