2019. szeptember 11., szerda

Peter Stjernström: A lepkefiú

"Az akarat erejével minden szennyet legyőzhetünk, magunk mögött hagyhatunk. Megtörhetjük a rossz mintát, helyesen cselekedhetünk!"


Köszönöm a Trivium Kiadónak, hogy elolvashattam ezt a könyvet, rendkívüli olvasmány volt!

A könyv borítója nem is lehetne ennél találóbb. Hűen ábrázolja mind a címet, mind pedig a történet fő mondanivalóját.

Krimit már olvastam korábban, viszont ez az első skandináv krimi, ami a kezembe került.
Már az első oldaltól egy különleges világba csöppentem, ami két kézzel vonzott magához. Érdekesség, hogy két idősíkon játszódik a cselekmény. A múltban a Kluster szektával ismerkedhetünk meg, a jelenben pedig Jonas és Nelly története tárul elénk.


A történet azzal kezdődik, hogy egy néhány napos csecsemőt kitesznek egy pillangókolónia lakta bokor alá. Majd ez a tett alapozza meg az egész cselekményt.

Ebben a sötét, morbid történetben megismerkedtem egy különös csoporttal, akik vezetőjük szavát követve tesztelték, vizsgálták a lepkéket, majd a belőlük kinyert imagorinnal befecskendezték a kísérleti patkányokat. Későbbiekben Ray, a Kluster szekta elöljárója hús-vér embereken is kipróbálta a szert.Végül, amikor már kifejlesztették a tökéletes szérumot, saját magukon is alkalmazták a csoporttagok. Ray célja az volt, hogy egyesítse a lepkék és emberek DNS-ét. 

Jonast, a "lepkefiút" egészen addig nem érdekelte, kik a vér szerinti szülei, míg nem kapott értesítést egy faházról, melyet megörökölt. Új munkahelyén meggyőzték, hogy hallgasson a megérzésére, járjon utána a dolognak. Így jó barátjával, Björnével közösen elkezdett kutakodni a múltja felől. A ház körül egy nagy lepkekolóniát talált, a lakásban pedig egy fotót, amely, mintha őt ábrázolná. Jonas mindig is vonzotta a lepkéket, sőt mintha egyfajta kapcsolat lenne közöttük, emiatt megdöbbent, hogy lepketelepet lát ott, ahol vélhetően kitették csecsemőkorában a szülei. A különös élményt csak tetézte, amikor találkozott Nellyvel, akivel furcsamód több mindenben hasonlítottak, mint gondolták volna. Mindketten vonzották a lepkéket, különleges megérzéseik voltak,sőt ugyanott volt pillangótetoválásuk is. A sokadik találkozást követően először a Természettudományi Múzeumban, majd a saját útjukat járva elkezdtek nyomozni születési körülményeik és az időközben felbukkanó Kluster kolónia után. 

Izgalmas volt végigolvasni ezt a titkokkal és rejtélyekkel teli történetet, melynek középpontjában a tudomány nevében történő emberkísérlet áll. Ám felmerül a kérdés: Meddig lehet elmenni a kísérletezésben, ha emberéletek forognak kockán?

Ezt a kérdést járja körül a szerző, akinek szereplői a tudomány "áldozatai" lettek. 

Felkeltette az érdeklődésed? Ne habozz, rendeld meg közvetlen a kiadótól:

Trivium Kiadó

Moly

Nincsenek megjegyzések: