2019. szeptember 5., csütörtök

Cecelia Ahern: Üvöltés - 30 nő-30 történet

Cecelia Ahern csak úgy ontja magából a könyveket. Fantasztikus írónő, akinek a világhírű Utóirat:Szeretlek című regényt is köszönhetjük. 

A könyv idén, 2019-ben jelent meg az Athenaeum Kiadónál, ahogy a legtöbb regénye is az írónőnek. 
Az Üvöltés azaz harminc nő, harminc történet már a borítójával árulkodik a könyvben szereplő színes, különböző nőkről. Figyelemfelkeltő, élénk, ám mégis letisztult külső harminc novellát rejt, melyek feminista hangéllel, egy kis realizmussal vegyítve tárja az olvasó elé, hogy milyen a mai XXI. században nőnek lenni, nőként helytállni. 

A könyvben harminc különleges történetet olvashatunk, amelyben nők harcolnak az elemekkel, megbirkóznak a rájuk "rótt" feladatokkal, szerepkörükkel és legyőzik a róluk szőtt sztereotípiákat. Ezek a novellák igazi fantázia szülöttei, ám magukban foglalják a nők nehézségéit a világban, a gyermeknevelés, házasság, politika vagy éppen karrier kapcsán.


A feminizmus mintapéldánya ez a könyv. Megmutatja, hogy igenis hallatni kell a hangjukat nem csak a férfiaknak, hanem a nőknek is! Erre utal a regény elején szereplő idézet is:

" Nő vagyok, ordítok, hallanod kell, hisz oly sokan vagyunk."
/Helen Reddy - Ray Burton: I Am Woman/

Az írónő által bemutatott élethelyzetek, mind mind megtörténhetnek velünk is. Persze, nem teljesen ebben a formában, ahogy a könyvben. A valóságban is túlvállalhatja magát a nő, ami végül visszaüt, dönthet rosszul a párkapcsolatában, kerülhet krízis-, vagy éppen kellemetlen helyzetbe, érezhet bűntudatot, ha nem jut mindenre ideje,stb. 

A főszereplők problémái olyan hétköznapi dolgok, melyekkel könnyen azonosulhatnak a nők a világ minden pontján. Könnyen beleélhetjük olvasóként is magunkat az említett helyzetekbe. Akár elgondolkodhatunk, mi mit tennénk ugyanúgy vagy éppen másként, mint az adott novella központi alakja. A szerző megmutatja a történeteivel, hogy ne éljünk szakzsargon, szabály szerint, hanem néha igenis engedjük el magunkat, fújjuk ki a felgyülemlett stresszt, ne csináljunk magunknak bűntudatot, ha valami nem sikerül vagy nem tudunk egyszerre több több helyen lenni. Engedjünk több teret magunknak, ne váljunk robotokká. 

Ez volt a második könyv, amit elolvastam az írónő tollából és meg kell hagyni nagybetűs, pozitív Olvasmányélmény volt. Csak ajánlani tudom. Bátran vegye kezébe minden nő, aki egy kicsit is hallatni akarja a hangját, azt akarja, hogy észrevegyék. Ebben a könyvben pont ez történik. Egy kicsit minden szereplő "üvölt", hogy észrevegyék. 

Nincsenek megjegyzések: