2019. augusztus 12., hétfő

Sheila Heti: Változások könyve

"Hogy akarok-e gyereket, vagy sem, azt magam előtt is titokban tartom - ez a legnagyobb titok előttem."


Sheila Heti könyvében egy igen megosztó témát jár körül. Az anyaság és a gyermekvállalás témakörében elmélyedve ismerteti érveit, ellenérveit, gondolatait. 

Igazi tabudöntögető írás olyan témáról, ami hosszú évek, évtizedek óta megosztja az embereket. 
Ahányan vagyunk, annyiféleképpen vélekedünk a fent említett témákról, egyikőnk akar gyereket másikónk nem, míg van, aki szeretne, de nem lehet neki. A szerző a negyvenhez közeledve erősen tépelődik, hogy hallgasson e az ösztönére és anya legyen vagy pedig nőként teljesedjen ki, mint író, szabad, független ember. A könyv lapjain visszaköszön az írónő családja, nagyszüleinek az élete, megtudhatjuk általa, hogy anyja, nagyanyja hogyan állt a saját lányához, a gyermekneveléshez. 
"Lehetséges, hogy az anyaság az ember anyja előtti tiszteletadást jelenti. Sokan ezt úgy teszik meg, hogy ők maguk is anyává válnak. Azzal, hogy gyereket szülnek. Azzal, hogy utánozzák az anyjuk tetteit és az iránta érzett tiszteletből ők maguk is anyák lesznek."

Nagyon sok nő azért szül, vállal gyereket, válik anyává, hogy tisztelegjen az előtt, hogy őt is felnevelte egy anya. Esetenként még az anyuka is ráerőszakolja akaratát a lányára, hogy unokát szüljön. Az elvárás miatt van, aki bevállalja ugyan, hogy anya lesz, ám ő vagy megváltozik az anyaság hatására vagy nem tud megfelelően viszonyulni a gyerekéhez. Emellett maga a társadalom is elvárja a termékeny nőktől, hogy szüljenek, ha lehet minél több utódot hozzanak a világra. Persze az senkit nem érdekel, hogy az illető akar e gyereket vagy sem. Ismerősök, rokonok, ha az ember elmúlt x idős és van párja, rögtön rákérdeznek, hogy: Na és mikor érkezik a baba? Számukra természetes, hogy lesz gyerek, minimum egy. Akinek már van gyereke legtöbbször el sem tudja képzelni, miért nem akar valaki anya lenni..
"...az első dolog, amit egy korunkbeli nőtől mindenki meg akar tudakolni, az, vannak-e gyerekei, és ha nincsenek, mikor lesznek. Olyan ez, mint egy világháború. Melyik oldalon állsz?"
Sheila Heti vívódását végigkövethetjük több mint háromszáz oldalon keresztül. Nem egyszer álmodja azt, hogy van egy gyönyörű kislány/kisfia, ám amikor felébred megkönnyebbül, hogy csak álom  volt. Nem akarja tovább vinni azt a "hagyományt" melyet családja nőtagjai hagytak rá. Nem akar az a karrierista anyuka lenni, aki - mint az édesanyja és a nagymamája is - csak a munkájának, hivatásának él, a gyerekével pedig alig törődik. Emiatt inkább úgy dönt, hogy megmarad szabad nőnek, aki nem függ senkitől. Döntését azzal is magyarázta, hogy nem akar egy újabb éhes szájat, egy emberi lényt erre a világra hozni, hiszen így is túltelített a Föld lakossága, egyre többen leszünk a bolygón, ami ki tudja meddig bír el minket. A népességnövekedéssel párhuzamosan fogynak az energiatartalékaink, ami szintén nem egy pozitív hír egy új jövevény számára.
"Az ember nem alkothat egy másik embert őszintétlen módon. Legalább az erkölcsiségnek ez a kis darabkája engem igazol - ez az apró, helyes cselekedet. a gyerekek felnevelése az ellentéte mindennek, amire vágyom, az ellentéte mindennek, amihez értek, és mindennek, amiben örömömet lelem."
Számomra eléggé komfortzónán kívül esett ez a sztori, mert én szeretnék majd gyereket, persze mellette fontosnak tartom a karrierem ápolását is. Úgy gondolom, hogy tiszteletben kell tartani más embertársunk döntését, véleményét a gyerekvállalásról, arról, hogy akar-e gyereket vagy sem.  Mindenkinek egyéni szuverén joga - lenne - eldönteni, hogy hogyan éli az életét. Emiatt senki sem elítélendő, kevesebb vagy rosszabba másiknál. Sőt, a mai világban igenis becsülendő, ha valaki vállalja a döntését és annak következményeit.
"Hogyan ne add fel az ideáljaidat, miközben áthaladsz az életen. De ugyanakkor azzal sincs baj, ha változol."
Az egyedüli lényeg az, hogy merj változni, merj változtatni! Csak a saját fejed után menj, a megérzéseid alapján dönts, ne az elvárás, társadalmi nyomás hatására! :)

 https://moly.hu/konyvek/sheila-heti-valtozasok-konyve

Nincsenek megjegyzések: