2019. augusztus 21., szerda

Celeste Ng: Kis tüzek mindenütt

"Regény a súlyos családi titkokról, az anyaság kegyetlen nehézségeiről, és annak a veszélyeiről, ha elhisszük, hogy a szabályok követésével mindig megakadályozhatjuk a katasztrófákat."
A könyv az Európa Könyvkiadó gondozásában jelent meg tavaly, azaz 2018-ban. Egyik kedvenc kiadómról van szó, így bíztam benne, hogy ismét egy kiemelkedő történetet kapok tőlük. Szerencsére bejött a számításom, most sem csalódtam bennük, fantasztikus könyvekkel gyarapítják az állományukat.

Ez a könyv már a borítójával magára irányítja a figyelmet, hát még a tartalmával. Igazán csavaros, kidolgozott történetet kaptam, ami méltó címéhez. Ismét bebizonyosodott, hogy a látszat csal, nem minden az, aminek látszik. Meglehet, hogy a legnyugodtabbnak tűnő ember hordja a legsúlyosabb titkokat, aki vadócnak látszik, ő pedig igazából egy meg nem értett lélek, aki másnál keres menedéket.
"Néha mindent fel kell perzselni, hogy újra tudjuk kezdeni. a tűz után gazdagabb a föld, új dolgok nőhetnek rajta. Az ember is ilyen. Mindig újrakezdi. Megtalálja a módját."


A kis tüzek mindenütt egy beszélő cím, hiszen elárulja, hogy a történet folyamán valami égni fog. Ezzel a tűzesettel kezdődik a könyv is, in medias res belecsap a szerző a lecsóba, majd néhány oldal után kibontja, hogy hogyan kaptuk meg a végkifejletet. Megismerhettük a Richardson családot, elsősorban a négy gyereket és Pearlt és édesanyját, Miát, akik akaratlanul felbolygatták az állóvizet Shaker Heights-ban. Cleveland külvárosa kész szabályrengeteg. Emellett gyönyörű békés hely, amit főként a jómódú helyiek irányítanak, akik példamutató, kifogástalan életet élnek az irigylésre méltó házukban, amit rendezett, fás, virágos udvar vesz körül.

Pearl összebarátkozik a főbérlőjük, Elena Richardson gyermekeivel, amivel el is kezdődnek a bonyodalmak. Jóban lesz a kisebbik fiúval, szoros barátság alakul ki közöttük, ám a fiú felől ez átvált mély szerelembe, ám Pearlnek az idősebb fiú tetszik, akivel testi kapcsolatot is kialakít. Lexie a menő, okos lány csak akkor lép kapcsolatba Pearl-lel, amikor szükségét érzi, különben nem keresi a lány társaságát. Izzy pedig a legkisebb vadóc először furcsállja, hogy a családja hirtelen keblére ölelte a Warren lányt, ám később megkedveli őt.

Akkor kezdődik igazán a bonyodalom, amikor kiderül, hogy Mia szerepel a városban lévő kiállítás egyik fotóján a kis Pearl babával. Ettől fogva, ahogy Elena fülébe jut a dolog, elkezd nyomozni a nő után, nem is eredménytelenül. Hosszú kutatómunka során megtalálja Mia szüleit, majd több titokra is fény derül. A helyzet csak fokozódik, amikor kiderül Lexie terhessége, majd vetélése, főleg, hogy Pearl nevén jelentkezik be a kórházba. Ami nem kis önzőségre vall a lány részéről, hisz ott lappang a lebukás veszélye.. Ezt tetézi még, hogy Mia munkatársa a kínai származású Bebe a néhány hónapos babáját nincstelenség, pénzhiány miatt leteszi egy tűzoltóállomáson. Richardsonék barátai pedig egy babát szeretnének örökbe fogadni, hiszen saját gyermekük nem lehet. Ekkor tűnik fel a színen Bebe kislánya, akit a baráti pár örökbe fogad, sajátjaként kezd nevelni. Ám a gyermeknek feltűnik az édesanyja is, aki immár összeszedte magát, van biztos megélhetése, tető a feje felett, szeretné visszakapni a gyermekét. Az anyuka tudja, hogy rosszul döntött, amikor lemondott a lányáról, ám az adott helyzetben nem volt más választása. Az ügy bíróságra kerül, Bebe áll a jómódú nevelőszülőkkel szemben. Mia vállszélességgel támogatja az elkeseredett Bebét, ami szemet szúr Elenának is. A dolog pikantériája, hogy az örökbe fogadó szülőket Mr. Richardson támogatja, ami szintén burkolt összetűzést okoz Mia és a főbérlője között.


Valamilyen szinten minden szereplőnek volt egy sötét oldala, titka, amit rejtegetett mások elől. Összességében elégedett voltam ezzel a könyvvel, hiszen ugyan tudtam ki lehet a tettes, nagyon szépen ki voltak alakítva a karakterek és az egymással való viszonyok, kapcsolatok.

A könyv a megjelenése óta vezeti a bestseller listát, legjobb szépirodalmi műnek választották 2017-ben külföldön és hamarosan sorozat is készül előle, így képernyőn is elmélyedhetünk a Warrenék és Richardsonék életébe.

Tegyél szert saját példányra! Megéri! :)
Európa Könyvkiadó

https://moly.hu/konyvek/celeste-ng-kis-tuzek-mindenutt

Nincsenek megjegyzések: