2019. augusztus 4., vasárnap

Csernus Imre: A harcos

"A magyarok legfőbb baja az önbizalomhiány."

Csernus Imrétől A nő című írását olvastam először, ami nagyon tetszett. Idén megjelent legújabb könyve, Az egy életed van. Emiatt úgy döntöttem, hogy a tavaly megjelent A harcos könyvével folytatom az ismerkedést, ami témáját tekintve hasonló jellegű, mint az idén kijött friss írása. Így valamilyen szinten kapcsolódik is egymáshoz a két könyv. Majd ezután mélyedek el Az egy életed van regényében.
"A megérzések fejlesztése komplex feladat. Mindannyiunkban ott munkál a megérzés, csak az agyunk kikapcsolja azzal, hogy hülyeség, ezért a tudatalattiban gyűlik a salak,és előbb-utóbb robbanásszerűen a felszínre tör."

A harcos nem csak életrajz, hanem lélekrajz is egyben. Csernus rámutat a negatív magyar mentalitásra, a nemzetből áradó keserűségre. A szerző saját életén keresztül mutatja be, hogy milyen hatással lehet a drog a szervezetre, mi történik, ha eltelünk önmagunkkal, figyelmen kívül hagyjuk a partnerünket. Őszintén, kertelés nélkül mesél az őt ért nehézségekről, atrocitásokról és arról, hogy hogyan állt fel egy-egy bukkanó után. A sok negatívum mellett elismeri azt is, hogy szerencsésnek mondhatja magát, hogy nem magyar, hanem szerb lelkületben nevelkedett, gyerekeskedett, mert ezáltal elkerülte a sok önvád, életuntság, negatív hozzáállás dolgokhoz vagy akár magához az élethez. Ezt a szemléletet, amit ő hozott magával, ezt szerette volna, szeretné ma is átadni a hallgatóinak, olvasóinak, hogy teljesebb, minőségibb életet élhessenek. 

Magával ragadtak az őszinte szavak, a vallomás arról, hogy Csernus sem ott kezdte, ahol most van, hanem megharcolt minden egyes fokért a ranglétrán, megküzdött az Élet szelével. Ugyan a modora sokakat elriaszthat, viszont hatásos a technikája, hiszen nagyon sok embernek segített eddig is. Érdemes felfigyelni rá, elmenni az előadására vagy épp elolvasni egy-egy regényét. Kijelenthetjük, hogy szakmájában úttörő pszichiáter, előadó, aki jellemével megreformálta a szakmát. Nyers, szókimondó stílusával először belemar az ember lelkébe, húsába, ám később komoly pozitív változást érhet el egy-egy erősebb kijelentéssel. Inkább fájjon az igazság, amikor a szemünkbe mondják, minthogy hazudjanak rólunk a hátunk mögött. 
"A megérzések fejlesztése komplex feladat. Mindannyiunkban ott munkál a megérzés, csak az agyunk kikapcsolja azzal, hogy hülyeség, ezért a tudatalattiban gyűlik a salak,és előbb-utóbb robbanásszerűen a felszínre tör."
 A magyarok legfőbb baja az önbizalomhiány. Ez ilyen vagy olyan formában többször is elhangzik a könyvben. A magyarok nem hisznek magukban, a párkapcsolatukban, a munkájukban, a jövőjükben. Sok esetben nem tudják vagyis nem merik bevallani maguknak, ha éppen az lenne a megoldás az adott élethelyzetben, hogy kilépnek a kapcsolatból, munkát váltanak. Inkább belesüppednek a keserűségbe, önmarcangolásba. Írásaival, előadásaival erre hívja fel Csernus Imre a figyelmet, hogy igenis van lehetőség a jobb életre, csak meg kell találni a módját. 

Csernus Imre annak idején a Viasat3-on futó Bevállalja? című műsorral lett az ország közismert kiabálós pszichiátere. Ma már Magyarország egyik kiemelkedő szakembere, előadója, aki könyvében megmutatta, hogy ő nem csak a kiabálós Csernus doki, hanem sokkal több van a kimondott, nyers szavak mögött. 

Nincsenek megjegyzések: