2019. augusztus 6., kedd

Beth Kempton: Wabi Sabi

Útmutató a belső békéhez


A Wabi Sabi egy japán esztétikai irányzat. Segít megtalálni a szépséget, becsülni, értékelni az élet egyszerűségét, természetességet és meglátni a szépet a tökéletlenben. 
"A wabi sabi mélységesen kötődik ahhoz a fajta szépséghez, amely az élet mulandó mivoltára emlékeztet minket."
Nagyon megörültem, amikor megláttam a könyvtár friss ajánlások polcán Beth Kempton könyvét. Rögtön le is kaptam a polcról és jött velem haza, hogy tanulmányozhassam a Wabi Sabi titkát, csínját-bínját. 


"A wabi sabi titka abban rejlik, hogy ne logikus elmével, hanem érző szívvel szemléljük a világot."
Már a borító is békét, nyugalmat sugárzott, így kíváncsian kezdtem lapozgatni a kis könyvecskét, vajon mi újat mond az egyszerű, de boldog életről. A szerző elsőként ismertette a Japán kultúrát, mentalitást, amit első kézből mutatott be nekünk, olvasóknak, hisz éveket töltött az országban, sőt második otthonaként tekint Japánra.  

Maguk a japánok ismerik, de nem használják a wabi sabi kifejezést, hanem e felfogás szerint élnek. Hiszen a wabi sabi egy mentalitás, életfelfogás, de nevezhetjük a belső béke, a boldog élet titkának is. 
"Kevésbé fontos, hogy mit látunk, fontosabb, hogy hogyan látjuk."
A Wabi Sabi arra hívja fel a figyelmet, hogy lássuk meg a szépséget az apró dolgokban is, örüljünk annak, ami már megadatott, ne mindig arra vágyjunk ami még nincs. Ehhez kapcsolódóan időnként érdemes körül néznünk a lakásunkban, otthonunkban és szelektálni a tárgyak között. Ami felesleges, csak foglalja a helyet, attól búcsúzzunk el és ami igazán fontos, szükséges, azokat tartsuk meg. Sokan gyűjtögetve élik le az életüket, közben meg a legapróbb dolognak nem tudnak örülni. Erre hívja fel a figyelmet ez a könyv, hogy ne halmozzuk az életünket, élményeinket tárgyak formájában, hanem éljük meg azt. Legyünk ott pillanatban, örüljünk a kis sikereknek is, ne csak akkor legyünk boldogok, ha minden célunkat elértük, minden vágyunk teljesült. Éljünk minden nap teljes odaadással. Ne úgy fogjuk fel reggel, hogy ez egy újabb nap, amit túlélünk, átélünk, hanem lehetőség, hogy valamit alkossunk, szeressünk, szívből éljünk. 
"Ahogy mi nem vagyunk tökéletesek, úgy mások sem. Mennyire más lenne minden, ha a szívünkkel látnánk őket ahelyett, hogy szemünk és agyunk ítélkezne?"  
A mai rohanó világban a wabi sabi szemlélete segít lassítani a hétköznapokat, hiszen lényeges, hogy ne csak átrohanjunk az életünkön, hanem meg is éljük azt. A könyv arra hívja fel a figyelmet, hogy nem szükséges tökéletes élet a boldogsághoz, hanem a tökéletesen tökéletlen életünk is lehet tartalmas és örömteli. Ehhez nyújt gyakorlati tanácsokat és japán bölcsességeket a szerző. 

https://moly.hu/konyvek/beth-kempton-wabi-sabi

Nincsenek megjegyzések: