2019. június 1., szombat

Sarah Cohen-Scali: Max

Történelmi ihletésű könyv, mely olyan témát boncolgat, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül.
"A két éjszaka alatt, amíg a mellettem lévő ágy üresen tátongott, megértettem, hogy az emlékeket nem olyan könnyű kitörölni. Még a Kalischban uralkodó szigorú időbeosztás mellett sem. Még akkor sem, ha dolichokefál koponyája van valakinek."

A náci Németországban több intézetet is létrehoztak a "tökéletes" tiszta árja fajú csecsemőknek. Az ő szüleik életükben egyszer, csak a gyermek fogantatása alkalmából találkoznak, nem ismerik egymást. Fontos ismérvük, hogy kifogástalan tiszta árja vérvonallal - szőke haj, kék szem - kell rendelkezniük.
Majd születésük után a szoptatás utolsó pillanatáig lehetnek az újszülött csecsemők az édesanyjukkal, utána elválasztják őket.
A történetüket Max szemszögéből ismerhetjük meg, aki április 20-án születik, a Lebensborn program elsőszülőttjeként, mint tökéletes prototípus. Születése a Führer születésnapjára esik, így személyesen kereszteli meg a kis Max-ot.
"Azt akarom – ez eljövendő életem legelső vágya –, hogy április 20-án lássam meg a napvilágot. Mert ez a Führer születésnapja. Ha április 20-án születek, megáldanak a germán istenek, és mindenki a felsőbbrendű faj elsőszülöttjeként tekint majd rám. Első egyede leszek az árja fajnak, amely eztán uralni fogja a világot. Én vagyok a jövő gyermeke. A gyermek, aki szerelem nélkül fogant. Aki Isten nélkül fogant. Aki törvény nélkül fogant. Aki puszta erőből és haragból fogant. Heil Hitler!” /Max/
Miután Max, mint Németország új és felsőbbrendű gyermeke cseperedik, növekszik, többször is bevetésre indul, amivel a lengyel gyermekeket -szőke, kék szeműeket- elszakítják anyjuktól és erőszakkal németesítik őket. Aki kevésbé felel meg ennek a célnak, azt felteszik az Auschwitzba tartó vonatra, ahonnét nincs visszatérés.

Később Max a németesített lengyel gyerekekkel és más fajtiszta gyermektársával együtt kiképzőiskolába kerül. Itt megtanulják -beléjük verik- a Hitler imádást és a zsidó gyűlöletet. A lengyel gyerekek között van egy zsidó kamasz fiú, akit szintén németesítenek, vagyis csak akarnak, hisz ő titkon ellenáll nekik, majd írtani kezdi társait. Maxot és Lukast - a lengyel zsidó fiút- testvérekké teszik, ők pedig testvérekké fogadják egymást, majd amikor lehetőség nyílik elszöknek Berlinbe. Ott lerombolt lakásokban, pincékben bújkálnak az oroszok elől. Végül Max egyedül marad, elveszíti társait és egy gyermekotthonba kerül, ahol elmeséli a történetét, ezzel leleplezve a Lebensborn program valódi célját.

Megdöbbentő, szívszorító írás, melyet a szerző némi humorral toldott meg a sorok között.

Nincsenek megjegyzések: