2019. június 21., péntek

Margaret Atwood: Alias Grace

"Százszorta jobb, hogy mosolyogj s felejts, semmint emlékezz és egy könnyet ejts"


Margaret Atwood a maga nemében igen kiváló írónő, így mindenképpen érdemes tőle olvasni, akár, ha csak egy könyvet is. Az Alias Grace a harmadik könyv, amit elolvastam a szerzőtől.

"(…) az embernek onnan kell összecsipegetnie a jóság morzsáit ezen a világon, ahol épp talál belőle egy keveset, nem terem az minden bokorban."
Az Alias Grace egy olyan történetet tár elénk, ami nem légből kapott képzelet szüleménye, hanem van valóságalapja a sztorinak. Atwood egy kettős gyilkosság vádjával börtönbe zárt személy, Grace Marks történetét meséli el. Grace-hez egyik nap egy pszichiáter- vagyis az agy doktora, ahogy könyvben elhangzik - érkezik, aki kíváncsi a nő élettörténetére, arra, hogy mi vezetett el a börtönig.

A helybéli bizottság azzal a céllal hívta a városba Jordan doktort, hogy ő bebizonyítsa és észérvekkel alátámassza Grace ártatlanságát, majd így szabadon engedjék a nőt.

Az elítélt Grace ahogy elkezd visszaemlékezni a múltjára, megismerhetjük mi is, milyen út vezette Mr. Kinnear szolgálatába. Az írónő minden egyes múltbeli visszatekintést hűen ábrázolt, mintha mi, olvasók is ott lennénk Grace-szel az adott helyszínen.

Nehéz eligazodni, hogy ki lehetett a fő bűnös, tettes, egyáltalán valaki egyedül vagy ketten követték a  bűntényt. A bíróságon úgy tűnt mindenki egymás ellen vall, valaki nem mond igazat. Később az emlékezetkiesést Grace amnéziájának tudták be, amit a doktor napról-napra igyekezett megtörni.

Összességében érdekes olvasmány volt, megérte kézbe venni. Azt az egyet sajnálom, hogy nem derült fény, hogy mi történhetett valójában a gyilkosság napján. Sejteni lehet a történteket, de nincs bizonyíték.

A regény alapján készült sorozat már a Netflixen. Itthon is nézhető, megtalálható, például a SorozatBaráton. :)


Ha felkeltette az érdeklődésed rendeld meg kedvezménnyel a KIADÓTÓL ! :)

Nincsenek megjegyzések: