2019. május 10., péntek

Tavaly Tapolcán járt Lackfi János kortárs költőnk

Tapolca – A költészet napja alkalmából a város Lackfi Jánost – az egyik legkedveltebb magyar kortárs költőt – látta vendégül. Délután a Batsányi János Gimnázium és Kollégiumban tartott rendkívüli irodalom órát, majd ezt követően a Wass Albert Könyvtár és Múzeum látta otthonul a költőt.

A tavalyi nagy sikerhez hasonlóan, - amikor Hobo lépett fel - idén is megteltek a közönség sorai és áhítattal hallgatták a József Attila-díjas költőt. A Szóvihar író-olvasó találkozón nevéhez hűen csak úgy cikáztak a szavak az előadó ajkáról. A közönség pedig élvezettel hallgatta a nem mindennapi költészetet és családi történeteket. Meglepetésvendégekként Lackfi János Csépai Eszter színművésznőt és Molnár Györgyöt, a Sajtkukacz Együttes egyik tagját hozta magával. Ők megzenésített versekkel tették még hangulatosabbá, izgalmasabbá az előadást. Többek között Radnóti Miklós Csendélet című versét énekelte Csépai Eszter, amihez Molnár György gitárkísérettel járult hozzá.


Az alaphangulatot Lackfi a gyermekeiről, családjáról előadott anekdotákkal teremtette meg. Hamar elvarázsolta a közönséget, akik áhítva csüngtek minden szaván. Majd az idén áprilisban megjelent Emberszabás című kötetéből olvasta fel a legérdekesebb gyöngyszemeket. Ilyen volt többek között a Dühöngő, az Úgy moccansz, a Fekete router és a Hány asszony lakik kedvesemben.

A nagy népszerűségnek örvendő költő eloszlatta azt a tévhitet, hogy manapság nem érdekli az embereket az irodalom. Ezt igazolja az is, hogy jövetelének hírére megtelt a könyvtár első emeleti nagyterme. Az előadás során többször is felcsendültek megzenésített versek, mint például Szép Ernőtől a Kávé és kifli vagy a Julianna-köszöntő. Utóbbit Lackfi legkisebb leánya születésére írt. Sok szép és megmosolyogtató történetet mesélt el a költő a családjáról. Egyik leánya, Johanna születését elmesélve nem csak mosolyt csalt az arcokra, de könnyeket is fakasztott a humorral átitatott megható emlékkel.

Az író, költő, műfordító egy bő másfél órás előadással ajándékozta meg a közönséget, akik fülig érő mosollyal az arcukon és örök élménnyel a szívükben mentek haza az író-olvasó találkozóról. 

Nincsenek megjegyzések: