2019. május 14., kedd

Fredrik Backman: Mi vagyunk a medvék

Egy hoki központú város medvékkel és túlélőkkel.

"Mi vagyunk a medvék. A medvék Björnstadból"

Ez a felkiáltás többször elhangzik a műben. Az erőt, összetartást, csapatszellemet és a hoki iránti végtelen elköteleződést fejezi ki.

Mondhatni, hogy ezzel a könyvvel kiléptem a komfortzónámból, mivel sportos témát, sport központú könyvet nem szoktam olvasni, kézbe venni. Ezért megörültem, amikor fejezetről-fejezetre haladva elém tárult Björnstad világa, ami ugyan a hokiról szól, de sok más szövődik köré. A sport mellett más fontos mondanivalója is van a szerzőnek. 


A könyvben megmutatkozik, mekkora ereje van a hokinak, egy komoly hokis múlttal rendelkező városban. A legtöbben az egész életüket a hokinak áldozzák a történetben. Már kiskoruk óta az NBL-re edzenek. A legtöbb fiúnak ez az álma, hogy a hokicsapatban játszhasson, majd profi játékos váljon belőle. Emellett egymást heccelik a játékosok, menőznek, ki a jobb, ki mit mer bevállalni a hírnév érdekében. 

Sajnos ez sok esetben tragédiába torkollik. Persze nem a játékos számára, neki csak ideiglenesen rossz. A történet kemény témát tár elénk a nemi erőszak képében.  A legjobb, legmenőbb játékos egyik bulin fogad a csapattársával, hogy megfekteti - csúnyán hangzik, de a szerző sem romantikus jelenetként ábrázolja - a sportigazgató lányát, aki szintén részt vesz a csapatot ünneplő bulin. 
A kiszemelt lány kissé spicces volt, így nem tudott elmenekülni az adott szituációból, így kényszerítve lett, hogy felmenjen a fiúval a szobájába, ahol megtörtént a nemi erőszak.

Mikor kiderült a dolog, mindenki az erőszaktevőt védte, egyedül amiatt, mert hoki játékos, igazi medve Björnstadból. A lány lett a hazug, rosszakaró, ármánykodó a szüleivel együtt. 
A fiúnak annyi hátránya lett a dologból, hogy nem játszhatott egy rendkívül fontos meccsen - amin végül vesztett a csapata - míg a lány egész életében magával hordozza annak a rémkémét, hogy megerőszakolták. 

Tanulság, hogy a sport sok mindenre megtanít, de mellette fontos az emberség is, ami sokszor hiányzik egy-egy keménykedő játékosból. 

Nincsenek megjegyzések: