2019. május 23., csütörtök

Finy Petra: Akkor is

Elöljáróban: Szabó Magda művei említése, párhuzamba hozása a könyvbeli jelennel megdobogtatta a szívemet.

Ez az első olvasmányom Finy Petrától, aki már csak a médián keresztül is kedves, önzetlen, mosolygós nőnek tűnik. :)
Sokan inkább a gyermekkönyveiről ismerhetik, ez a fő irányvonala, ezt egészíti ki eddig megjelent két regénye, az Akkor is, a Madárasszony és az idén ősszel megjelent Marlenka.

Az Akkor is egy hétköznapi témát dolgoz fel, ahol egy férfi egyik nap feldúlva a házasságát, családi idillinek tűnő életét és új életet kezd egy fiatal nő oldalán. Az események előrelendülését, majd hanyatlását a főszereplőnő, Salamon Sára szemszögéből követhetjük nyomon.
"A gyerekek mindent észrevesznek, akárhogy is titkolózunk. A szülők gyengeségeit élesebben látják, mint ők maguk."


Fejezetről fejezetre haladva kiderül, hogy a feleséget nem csak a férje hagyta el és alázta meg, hanem a legjobb barátnőjében is nagyot csalódott. Bea a főiskolán megismert barátnő Sára előtt együtt volt a nő férjével, majd évekkel később, amikor alkalom nyílt rá borgőzös állapotban lefeküdt vele. Majd kiderült, hogy a jó barát és kolléga, Bárdosi immár húsz éve epekedik Sára után. A nő ezek után úgy érezte minden egyszerre szakad a nyakába, rá a tetejébe az anyja sem állt mellette és a mogorva szomszéd is megkeserítette a mindennapjait kedves beszólásaival.

Utóbbi két személyről hamar kiderült, hogy a látszat csal, nem olyan kellemetlen alakok, mint elsőre tűntek. Az édesanyja sok mindenben hazudott, titkolózott, hogy védje a lányát, puszta szeretetből.. A szomszéd úr pedig elveszítette szeretteit, fia kómában fekszik, ami szintén nem csalt mosolyt az arcára.
"Vajon hányan hagyhatnak el egy nőt egyszerre? Lehetséges, hogy rövid időn belül faképnél hagyja a férje, a legjobb barátnője és a legjobb barátja? Mégis mennyi árvaságot képes elviselni a szív?"
Végül Sára mindkét személyhez közel került, sok időt töltöttek együtt, ami jótékonyan hatott a lelkiállapotára. Bárdosival is elmélyülni látszott a viszonya, ám rá kellett döbbennie, hogy nem bír el most egy új kapcsolatot, inkább egyedül marad, erősödik.

Összességében tetszett a történetvezetés és a karakterfejlődés kibontakozása. Örülök, hogy Sára a nagy kísértés ellenére nem fogadta vissza a férjét, hanem erős tudott maradni.



Finy Petra könyveit ITT tudod megrendelni! :)

Nincsenek megjegyzések: