2018. november 3., szombat

Tudatos jelenlét mindennapjainkban

Dr. Szondy Máté előadása Tudatos jelenlét a hétköznapokban címmel

Manapság egyre inkább háttérbe szorul a jelen, helyette a jövőben vagy a múltban élünk. Rágódunk az elmúlt dolgokon, eseményeken. Jól tettük e, amit tettünk, miért azt mondtuk, amit, mi lett volna, ha... Lehetne még sorolni naphosszat, ám nem érdemes, hiszen csak a ma számít, az, hogy ma, hogyan cselekszünk. A múltból legfeljebb tanulni, okulni tudunk, felesleges a tegnapban élni.

Erről és még hasonló finomságokról beszélt a szakértő, Dr. Szondy Máté klinikai szakpszichológus, családterapeuta, gyógyító. E három titulus közül Tapolcán a Tamási Áron Művelődési Központban az pszichológus szakemberrel találkozhatott a közönség.

Az előadáson egy meditációhoz hasonló, de annak nem nevezhető folyamatban vett részt a közönség. Egy váltakozó hangulatú zenét hallgattak (lehetőleg csukott szemmel, egyedül a zene ütemére koncentrálva), majd értékelték kiből mit váltott ki az adott dallam. Emellett sok hasznos tanácsot, segítséget nyújtott az erre nyitottaknak.
Megtudtuk, hogy a hibáinkat, félelmeinket el kell fogadni, így könnyebb együtt élni velük, mintha mindig rágódnánk, szoronganánk, hogy jaj, mi lesz most, mit csináljak, stb.
Sokan egy elektronikus eszközbe - legtöbbször a telefonjukba - bújnak, vagy a múlton/jövőn rágódnak, ahelyett, hogy ott és akkor jelen legyenek, megéljék a pillanatot. Nagyon fontos, hogy amikor csak tehetjük tartsunk én időt, amikor csak magunkra figyelünk, kizárunk minden külső impulzust. Ekkor megnyugszik a lelkünk és ki tudunk kapcsolódni, gondolataink sem szállnak össze-vissza. Emberi kapcsolatainkat erősítsük, mert sokkal jobb és hasznosabb, kellemesebb élőben kommunikálni, mint egy közvetítő eszközön keresztül.
Igyekezzünk csökkenteni az okostelefonon való lógást, helyette olvassunk, beszélgessünk, menjünk ki a szabadba. Sokkal összeszedettebbek leszünk, ha akár csak néhány órára letesszük a telefont és magunkra, majd a környezetünkre figyelünk. Néha érdemes "csak úgy" lenni, hogy nem csinálunk semmit, hanem a környezetünket, körülöttünk élőket szemléljük. Így jobban megismerhetjük egymást és önmagunkat is.



Ajánlom: https://moly.hu/konyvek/szondy-mate-megelni-a-pillanatot

https://moly.hu/konyvek/szondy-mate-a-boldogsag-tudomanya

https://moly.hu/konyvek/szondy-mate-szabo-bartha-anett-demonaink

https://moly.hu/konyvek/szondy-mate-hogyan-tudnek-tovabblepni

Nincsenek megjegyzések: