2018. november 3., szombat

Lisa Genova: Megmaradt Alice-nek

Lisa Genova a gyökerénél ragadja meg a betegséget...

Azaz a kezdeti stádiumtól fogva követhetjük végig olvasóként Alice Alzheimer-kór betegségét, annak minden velejárójával, mellékhatásával.
A valós eseményeken alapuló történet mélyen magába szívja az olvasót, mintha testközelből néznénk végig a főszereplő leépülését. Olyan emberi tulajdonságokat jelenít meg a szerző, melyeket sokszor  nem veszünk figyelembe, nem tartunk elég fontosnak, ám, ha már nincs, akkor hiányzik és a környezetünk is furcsán néz ránk. Ilyen az emlékezőképesség, a tájékozódás is. E két képességet Alice sajnos egész gyorsan elveszti, ami miatt már az életét is feladná. Fájdalmat, elkeseredettséget okoz neki a mindennapi küzdelem, az élni akarás..


Az írónő olyan szinten írja le az Alzheimer-kór állomásait, fázisait, mintha ő maga élné át őket, s ezáltal az olvasó is belekerül ebbe a szerepbe. A főszereplőnél végigkövethettem a betegség megjelenését, kibontakozását, majd a végstádiumot is, amikor már a saját családját sem ismerte fel. Megható, szívszorító történet az élet sötétebb oldaláról, amiről nem szívesen beszélnek.

Nincsenek megjegyzések: