2018. november 26., hétfő

Christelle Dabos: A tél jegyesei

Ezt az ifjúsági fantasyt már a beharangozója óta szerettem volna elolvasni. Mindig is érdekeltek a friss könyves szerzők, akik még nem igazán ismertek az irodalmi körökben. Christelle Dabos esetében már biztos, hogy változni fog ez az állapot, hiszen regényével hatalmasat alkotott.

A tükörjáró sorozat első része A tél jegyesei gyönyörű borítót kapott. A címmel párhuzamban egy hideg, téli, háttér vonzza a borítóra a tekinteteket. Már maga a kastély formája és a szalagon belebegő cím is felkelti az olvasó érdeklődését. Nem túl zsúfolt, cicomázott, hanem lényegre törő, amilyennek lennie kell egy igazi fedlapnak. 

A könyvet kinyitva Anima csodás világa tárult elém, ahol a tárgyaknak lelkük van és sokszor gazdájukhoz idomulva változtatják a hangulatukat. Mivel hatalmas könyvmoly vagyok, nagyon örültem, hogy levéltárban, könyvek között vette kezdetét a fejezetek közti utazásom Ophelie oldalán. 
A főszereplőlány a kezdetbeli naivságával, majd a későbbi bátorságával elnyerte a tetszésemet. Nem egy zseni, nem egy kitűnő szépség, mégis a legérdekesebb karakter. Persze Thorn mellett, akiről először nyomdafestéket nem tűrő gondolatok jutottak eszembe. Ez a történet alakulása során megváltozott. Nem véletlenül van az a mondás, hogy lakva ismerszik ki az ember. Vagyis jelen esetben olvasva tudtam meg, hogy ki milyen is valójában, mik a mozgatórugók.


Besorolás alapján 14 éven felülieknek, inkább kamaszoknak ajánlott a könyv. Ennek a korosztálynak tökéletesen eltalálta az írónő mind a stílust, mind a képi elemeket. Úgy gondolom, hogy bátran kijelenthetem, ez a könyv műfajának egyik kiemelkedő alkotása. Talán 2018 egyik legjobb ifjúsági könyve. Emiatt nagyon várom már a folytatását - ami már megjelent - vajon a továbbiakban mivel rukkol elő Miss Dabos.

Erősen a valóságra hajazott a kedvenc részem, amikor Ophelie és nénikéje környezetükből kiszakítva egy új világban találták magukat. Ez a világ szöges ellentéte az általuk megszokott körülményeknek. Sokkal zordabb, hidegebb, hamisabb mind környezetben, mind karakterekben. Ennek ellenére a tükörjáró szépen megfelelt az elvárásoknak. Ugyan az elején nehezen vette az akadályokat, de ez nem tántorította el attól, hogy kitartson ezen a rideg helyen. 

Nagyon megfogott a tükörjáró, mint képességgel felruházott személy, Ophelie, a főszereplőlány. Jobban belegondolunk ki ne akart volna akár csak egyszer az életében valamilyen tárggyal vagy tárgyon keresztül utazni. Ilyen volt például a szőnyeg az Aladdin mesében, a szekrény a Narniában. 

Sokan használják, veszik eszközül a nem hétköznapi közlekedést, mint jelen esetben a tükörjárást. Persze nagyon fontos, hogy nem akármilyen tükör alkalmas az átjárásra. Megfelelő méret kell hozzá, legalább akkora, mint annak a személynek a fele, aki használni akarja. Így például egy zsebtükör teljességgel kizárt, hogy céleszköz legyen. 

Ez a csavaros, fordulatokban bővelkedő történet minden szempontból eleget tett a várakozásomnak és elvárásaimnak. Gyönyörűen kidolgozott, részletekben gazdag, érdekes szereplőgárdát felvonultató könyvet kaptam. Összességében nagyon tetszett, engem megvett magának az írónő. Remélem hasonlóan izgalmas lesz a folytatása is Ophelie történetének.

https://moly.hu/konyvek/christelle-dabos-a-tel-jegyesei

Nincsenek megjegyzések: