2023. június 7., szerda

L. Stipkovits Erika: Közelebb önmagunkhoz

Az önismeret útján a teljesebb életig

A szerző, szakember több önismereti könyvet tudhat a háta mögött. A Közelebb önmagunkhoz friss olvasmányélményem, korábban a Közelebb egymáshoz című kötetét olvastam. Tervezem majd sorra venni a többit is, hiszen érdekes családi viszonyokra, kapcsolatokra, azok gyökerére világíthat rá.

A Közelebb önmagunkhoz című könyv 2022-ben jelent meg a HVG Kiadónál

"Mindig magunk döntjük el, megállunk-e egy kis időre, és a menekülés helyett megismerkedünk-e legmélyebb, talán legfájóbb érzéseink üzeneteivel, hogy végre utat engedjünk a pozitív érzések áramlásának."
"Ha változni, változtatni akarunk, akkor a tudattalan korai tapasztalatokat, érzelmeket és megküzdést kell megdolgoznunk, mert bárkitől elválhatunk, eltávolodhatunk, de önmagunktól soha."

A könyvben különböző tematikák szerint sorakoznak a fejezetek, az önismeret lépcsőfokai. Többek között beszél a szerző és bemutatja a szégyen, az agresszió tüneteit, azok lehetséges gyökerét. Segítséget kapunk az érzelmeink megfelelő kifejezésében, azok megélésében, élményeink - legyen az negatív vagy pozitív - feldolgozásában. A legtöbbünknek problémája van az önbizalommal, magabiztossággal. Ebben is kapunk egyfajta útmutatást, mégis miképp érhetjük el az egészséges szintet, amikor határozottan, magabiztosan kiállunk önmagunkért. Kowalsky meg a Vega is megénekelte már, hogy kétszer egy folyóba ugyanúgy nem lép senki. Ezt is górcső alá veszi a szakember, hogy vajon miért követjük el egymás után ugyanazokat a hibákat? Ez vajon valamilyen genetikai balszerencse, ami velünk született? Vagy egy negatív spirálba kerülünk olyankor? Netán öröklött sorsunk jelenik meg? A könyvből ez is kiderül. Mindenesetre tehetünk ellene. Legyünk tudatosak, legyünk a jelenben és érezzük a tetteink, szavaink mögött húzódó testi érzeteket, okokat. 

"Rendkívül fontos tudnunk, hogy mindig maga az egyén a saját változásának kulcsa, és nem a terapeuta vagy bármilyen segítő."

Ne feledjük a legfontosabbat, hogy a kiegyensúlyozott, teljes élet nem egyenlő a problémamentes, fájdalom nélküli léttel. Egyes élethelyzetek hozzák magukkal, hogy negatív, kellemetlen érzéseket is meg kell élni, fel kell dolgozni. Többek, erősebbek leszünk ezáltal. Ugyanúgy, ha valaki gyógyulni akar, terápiára jár, nem lehet elvárni, hogy a pszichológus, a segítő szakember megoldja a helyzetet és rövid időn belül minden rendben menjen tovább. A gyógyuláshoz, önmagunkkal, múltunkkal való szembenézéshez, feldolgozásához idő kell, sok sok idő. Át kell élni a fájó, kellemetlen érzéseket, emlékeket, hogy feldolgozásra kerüljenek, ne keserítsék tovább a jelen napjait. Ehhez szükséges a türelem, kitartás, s legfőképpen az akarat.

Nincsenek megjegyzések: