2023. március 1., szerda

Paul Griffin: Ahol a barátom, ott az otthonom

A kötet a Menő Könyvek kiadásában jelent meg 2017-ben. Tavaly, a Szabó Ervin Sárkányos Gyermekkönyvtárában hallottam róla először, amikor gyermekkönyvtárosi továbbképzésen voltam. Már akkor eldöntöttem, hogy el kell olvasnom ezt a szívhez szóló történetet. Különösen megragadott benne, hogy a könyvek, könyvtár központi szerepet játszik.

"– Gyakran gondoltam rá, hogy meg kéne ismernetek egymást – mondta. Könyvmolyoknál a sors mindig telibe talál."

"Tudod, honnan lehet tudni, hogy valaki tényleg figyel rád? Onnan, hogy szinte látni, ahogy a szavak átrepülnek hozzá, belevesznek a szemébe, majd egyenesen a szívébe hatolnak. Onnan, hogy a másik ugyanazt akarja érezni, mint te, akkor is, ha szomorú vagy, mert osztozni akar veled az érzésben."

Egy történet, ami a szeretet, a hit, remény és főként a barátság erejéről szól. Mindez a könyvek által, hiszen főhőseink könyvtárban ismerkednek össze, s a könyveknek, történeteknek jelentése lesz a kapcsolatukban, életükben.
Egy megható történetet kaptam, ami egyszerre szomorította el a lelkem és fakasztott mosolyra.
A cím a cselekmény kimenetele szempontjából szó szerint is értelmet nyer. Másrészt viszont már korábban is, hiszen ott lehetünk igazán otthon, ahol megértenek, elfogadnak minket, aggódnak értünk.
Ben és Halley, a két főszereplő egyaránt megtapasztalja a veszteségeket már idejekorán. Emellett betekinthetünk egy igazi szeretetteli, összetartó család életébe.
Ez egy csodakönyv, hisz részben a csodáról szól. 

Igazi tanító jellege, példaértéke van ennek a történetnek. Megmutatja, mekkora erő rejlik a könyvekben, kitalált történetekben, s főleg abban, ha hiszünk saját magunkban. Az örökbefogadás témája is megjelenik, melynek a pozitív és negatív arcát is bemutatja a szerző. 

Nincsenek megjegyzések: