2022. szeptember 8., csütörtök

Stephen Chobsky: Egy különc srác feljegyzései

Ugyan már bőven elmúltam kamasz, de még mindig érdekelnek a róluk szóló könyvek, felnövés történetek. Így évekkel a film megtekintése után a könyvet is elolvastam. 

A könyv szinte teljesen olyan, mintha a modern Zabhegyező története jelenne meg előttem. Kedveltem azt a könyvet is, így nem volt kérdés, hogy ez is elnyeri a tetszésemet.

A kötet valóban feljegyzésekből áll, naplószerűen mutatja be Charlie mindennapjait, mint elsőéves gimnazista ennek minden szép és kevésbé kellemes oldalával. 

Megtudhatjuk, hogyan ismerkedik meg felsőbbéves barátaival, akik hatással vannak hétköznapjaira, néhol hangulatára is. Majd bekopogtat a szerelem az életébe, ám nem úgy, ahogy elsőre gondolnánk, hiszen eleinte ez egy viszonzatlan szerelemnek tűnik majd amikor Charlie cselekedhetne, hogy több is legyen belőle, háttérbe vonul. Ezzel párhuzamosan egy másik lánnyal kezd kapcsolatot, akit csak kedvel, de nem szeret, nem tud ráhangolódni. Az érzelmek garmadája mellett folyamatosan jelen van a bulizás is, ami sokszor kellemetlen véget ér a zéró kontrollnak köszönhetően.

Igazi zűrzavaros, mégis különc kamasz életébe kaphatunk betekintést, aki küzd a saját érzéseivel, a bizonytalanságával, családi múltjával. Emellett könyv és filmajánlót is kapunk, hiszen Bill, Charlie egyik tanára zseniális olvasmányokat és filmeket ajánl a fiúnak, melyek többsége klasszikus. 

Érdekesség, hogy Charlie a beszámolóját egy ismeretlennek írja, elkülönülve a valóságtól, nem egy közeli személyt választ címzettnek. 

A szerző hűen tükrözi a kamasz felnőtté válásának zűrzavaros mivoltát, a családi drámát, barátságokat, szerelmet, stb. Felidézi, bennünk olvasókban, hogy milyen is volt kamaszként létezni, érezni a testi-lelki-tudati átalakulásunkat.

Nincsenek megjegyzések: