2022. január 31., hétfő

Farkas Anett: A 33-as beteg

A pszichothrillerek mindig is lázba hoztak, szívesen olvasok ebben a műfajban. 

Az utóbbi időben egy hosszabb szakasz kimaradt, majd találkoztam Farkas Anett könyvével, ami teljesen meglepett lehengerlő stílusával.

"A szemében tébolyult fény villant, szája groteszk mosolyra húzódott. Úgy festett, mint egy igazi őrült."

A borító telitalálat, muszáj róla szót ejteni. Ugyan csak homályosan, de láttatja a sorozatgyilkos munkáját és a háttérben látható faház is fontos szerepet tölt be a cselekményben.

Az írónő méltán erősíti a NewLine Kiadó csapatát, hiszen a pszichothriller műfajában kijelenthetjük hogy egyedülállót alkotott. 

Adott egy pszichiátrián kezelt beteg, egy sorozatgyilkos, aki sorra szedi az egymáshoz hasonló áldozatait és egy rendőr, nyomozó páros, akik fáradságos munkával, de leleplezik végül a valódi tettest.

A cselekmény felépítése nem kis odafigyelést, munkát igényelhetett, a karaktereket apró részletekig kidolgozta, sehol nem hagyott kérdőjelet, elvarratlan szálat a történet végére. Annál több csavarral spékelte meg a sztorit, amikor már azt hittem, tudom, ki állhat az egész mögött, jött egy váratlan fordulat és jól meglepett az írónő. 

Egy bizonyos idő után egyértelműnek látszik a sorozatgyilkos kiléte, ám, hogy pontosan ki is ő valójában, az egészen a történet végéig rejtély maradt. 

Érdekesség, hogy a tettes minden egyes áldozatát azonos módon jelölte meg, utalva azok bárminemű kapcsolatára. Hosszú ideig mélységesen sajnáltam az áldozatokat, megrettentett a haláluk híre, majd amikor fény derült a sötét múltjukra átértékelődött bennem ez a sajnálat. 

A szerző alaposan túljárt az eszünkön, hiszen fejezeteken keresztül rejtegette a 33-as beteg valódi személyét, így sokáig nem is állt össze a kép, mi köze lehet a gyilkosságokhoz. Majd rá kellett jönnöm, hogy nem mindenki az, akinek látszik. Sok esetben, akit elsőre ártatlannak hittem,  bűnös volt, akit pedig bűnösnek, akár tettesnek, annak ugyan volt némi bűnlajstroma, de nem ő volt az igazi elkövető. Emellett folyamatosan derültek ki múltbeli tettek, melyeket hosszú évekig elhallgattak az elkövetők.

Összességében számomra hatalmas csattanóval zárult a történet, egyáltalán nem számítottam erre a végkimenetelre. Olvasás során legszívesebben le sem tettem volna a könyvet, annyira vitt magával a cselekmény, mindig újabb és újabb titokra derült fény. Az írónő egy percig sem hagyta lankadni a figyelmem, folyamatosan izgalomban tartott a történéseket illetően. 

Nagyon örülök, hogy elolvastam ezt a rendkívül alaposan megírt, felépített kötetet és megismerhettem a szerzőjét is. Bátran ajánlom a műfaj kedvelőinek, nem fognak mellé A 33-as beteggel, azt garantálom. 

Nincsenek megjegyzések: