2021. október 28., csütörtök

Motiváljunk a mese erejével!

Motiváló történetek gyermekeknek


Ismerjétek meg Sillinger Nikolett írónőt!


Manapság egyre nehezebb rávenni a gyerekeket foglalkozásra, felkelteni az érdeklődésüket bizonyos témák iránt. Többek között ebben segít a Keszthelyen élő Sillinger Nikolett, akinek a Nagy motiválókönyvem című kötetben jelentek meg pozitív töltetű írásai a témával kapcsolatban.


A szerző korábban több pályázaton is részt vet, elsősorban rövidebb műfajokban. Leginkább a novellák és a mesék állnak közel hozzá.

- Néha kevesebb szóval többet lehet elmondani – jelentette ki Sillinger Nikolett szerző.

Sok pályázat után végül 2017-ben, a Roland Kiadó kiválasztotta a megjelenő mesekönyvük megírásához, amiért azóta is nagyon hálás. Ekkor kezdődött a közös munkája a kiadóval, mely ezután még több közös könyv megjelenésével folytatódott.

- Külön kiemelném, mennyire tetszik a kiadó filozófiája, mely nemcsak, hogy igyekszik olyan könyveket kiadni, melyek segítik a szülőket, gyerekeket; hanem emellett támogatja a kezdő írókat is. Szerintem ez nagyon szép kezdeményezés a részükről – mondta az írónő.

Mikor a nagy motiválókönyv megírására felkérték, a téma már adott volt. Ennek különösen örült a szerző, aki vallja, hogy a motiváció és hajtóerő kialakítása igen hasznos már kisgyermekkorban. Ezt megtanulva később már olyan pozitív mintával rendelkezik a gyermek, mely segít könnyebben vennie az akadályokat az életben. Fejleszti a kitartást és elősegíti egy új nézőpont kialakítását.

Az előzőkből kiderül, hogy a nagy könyvem sorozat nem klasszikus mesekönyv gyűjtemény. Leginkább olyan gyerekkönyvként lehetne rá utalni, mely történeteken keresztül igyekszik tanítani a gyerekeket és ötleteket adni a szülőknek egy-egy témában, élethelyzetben.


- A nagy motiválókönyvem például ötleteket ad, hogyan ösztönözzük gyermekeinket olyan napi rutinok, cselekvések elvégzésére, melyhez nincs nagyon kedvük (pl. házi feladat megírása, rendrakás), de olyan témák is találhatók benne, melyek értékek kialakítására ösztönöz (mások elfogadása, kitartás, illemtudás, igazmondás). Hiszem, hogy ez a könyvsorozat valóban segítséget adhat a családoknak. Ezért is vittem el már több helyre (iskolákba, óvodákba) bemutatni. Épp most - október 20-án - kaptam egy újabb lehetőséget, a keszthelyi gyerekkönyvtártól a könyv ismertetésére, amit már izgatottan várok – ismertette Sillinger Nikolett, a kötet szerzője.

Az írónő pedagógus szülők gyermekeként, könyvek között nőtt fel. Amióta tud olvasni igazi könyvmoly. A családjában mindig is nagy értéket képviseltek a könyvek. Az írással közelebbi kapcsolatba a középiskolában került, amikor emelt irodalmat tanult. Lenyűgözte a magyar nyelv és az általa létrehozott lenyűgöző művek, írások.

- A tudás, amit a könyvekből kaphatunk, gyakorlás nélkül csak egy szép gondolat marad. Ha olyat olvasunk, ami tetszik és megragad, akkor véleményem szerint érdemes azt a gondolatot beépíteni a mindennapi életünkbe. Igazán így profitálhatunk a könyvekből. Ehhez azonban kell a kitartásunk és motivációnk – mondta a szerző.

Az elmúlt években az írónő meseterapeuta képzésen is részt vett, ahol egy teljesen új nézőpontból ismerhette meg a meséket. Láthatta a mélyebb mondanivalókat és a mesék gyógyító szerepére is rábukkant. Tervei között szerepel, hogy a jövőben hasznosítsa ezt a megszerzett tudást. Tavaly pedig önfejlesztéssel kezdett el foglalkozni, melynek során a tanult technikák, gyakorlatok visszaköszönnek az október végén megjelenő új könyvében. Ezekkel a gyakorlatokkal olyan szemléletmódot szeretne átadni, mely segít könnyebben venni az élet nehézségeit, megbirkózni velük.

Első két könyve Nagy motiválókönyvem és Nagy családkönyem címmel láttak napvilágot. A harmadik, legújabb kötet pedig a hónap végén, a Nagy bátorságkönyvem címmel fog megjelenni.

- Ebbe több önfejlesztő gondolatot is írtam. Ebben a témában szeretném majd folytatni az írást. És ha lehetséges még több embernek, még több családnak a segítségére lenni történeteimmel – ismertette a szerző.

Nincsenek megjegyzések: