2021. június 13., vasárnap

Stefanie Stahl: A benned rejlő gyermeknek otthonra kell találnia

Megoldás (szinte) minden problémára


Az önismereti könyv 2017-ben, a Park Könyvkiadó gondozásában jelent meg hazánkban. 
A szerző okleveles pszichológus, szaktekintély a szakmájában. Elsősorban a kötődési szorongással, az önbecsülés erősítésével és a "belső gyermek" problémáival foglalkozik. 

"Tekintsd kötelességednek, hogy minél több örömet találj a mindennapokban, és élvezd az életet."
Több pszichológiai,önismereti könyvet olvastam már, így nagyjából tudtam, mit várhatok ettől a könyvtől. Ezzel szemben sokkal többet, mélyebb információt , mint, amire számítottam. Ajánlanám mindenkinek, aki kicsit is jobban meg szeretné ismerni saját magát, esetleg rá szeretne jönni, miért cselekszik sokszor ugyanúgy, miért követ tudattalanul egy adott sémát és hogyan tud ebből kimászni. Közérthető, könnyen olvasható, nem szükséges szakmai előismeret hozzá, csak nyitottság, befogadóképesség.

"Minden embernek szüksége van egy olyan helyre, ahol szeretik, elfogadják és biztonságban érezheti magát."


Ősbizalom - a boldog kapcsolatok kulcsa

Szól a szlogen a könyv hátoldalán. Arra céloz a szerző, ha megvan az ősbizalom, ősbiztonság, akkor megalapozzuk vele a sikeres, boldog kapcsolatainkat. Ezt az ősbizalmat jó esetben gyermekkorunk során fejlesztjük ki magunkban, s ez végigkísér minket egész életünkben. Emellett a pozitív, negatív tapasztalatok, szüleinktől, más-más személyektől szerzett sérelmek mélyen belénk vésődnek és tudat alatt meghatározzák önértékelésünket, kapcsolataink minőségét. 

Stefanie Stahl neves német pszichológus a "belső gyermeket" veszi górcső alá, aki a mi gyermeki énünk, akit otthonról hozunk magunkkal. Legtöbbünkben él egy úgynevezett sérült árnyékgyermek, aki negatív beidegződéseinket, gondolatainkat, érzéseinket magába zárja. Meg kell tanulnunk elválasztani saját magunkat a szülői elvárásoktól, negatív üzenetektől. Fontos, hogy tudatosítsuk magunkban, hogy értékes emberek vagyunk, attól függetlenül, milyen bántások, sérelmek értek minket, melyek felnőttként akadályoznak minket, hogy kibontakoztassuk lehetőségeinket, megmutassuk, mire vagyunk képesek. 

A szakértő lépésről lépésre bemutatja, hogyan szerezzük vissza rég elveszett önmagunkba és a világba vetett önbizalmunkat.

Először is ismerjük fel és értsük meg, barátkozzunk meg a negatív dogmákkal töltődött árnyékgyermekünkkel, ezután már előhívhatjuk magunkban a napsugárgyermeket, aki nyitott a világra, vidám, erős, örömteli. Lehetővé teszi, hogy kiegyensúlyozott életet éljünk, boldog kapcsolatokkal vegyük körül magunkat.

Nagyon fontos, hogy konfliktus esetén beszéljük meg, ki mit érez, mit gondol, mert lehet nem is a felnőtt énünk sértődött meg, hanem a gyermeki, aki tele van félelemmel, sebekkel. Így könnyen tisztázhatjuk a nézeteltérést, nem alakul ki kommunikációs góc. 

Ne felejtsük el jutalmazni, dicsérni mind önmagunkat, mind társunkat, éreztessük vele megbecsülésünket. Amikor rengeteg információval telítődünk, hagyjunk magunknak időt ülepedni, ne válaszoljunk, cselekedjünk soha hirtelen felindulásból. 

Számomra sokat adott, segített a szerző, hogy más megvilágításban lássam a dolgokat, élethelyzeteket, mint korábban. 

"Vagy, aki vagy, ilyen vagy, kész, passz, és jó vagy így, ahogy vagy!"

Olvashatjuk a kötet végén ezt a bölcs gondolatot. Ne megváltoztatni akarjuk magunkat, hanem elfogadni, szeretni, csiszolni, hogy úgy viselkedjünk, hogy jól kijöjjünk magunkkal, és mások is jól kijöjjenek velünk.

Önmagunk elfogadása pedig nem zárja ki, hogy fejlődjünk! Sőt, csak akkor tudok dolgozni a gyengéimen, ha beismerem őket. 

Nincsenek megjegyzések: