2021. április 11., vasárnap

Jean Shinoda Bolen: Bennünk élő Istennők

Ez a kötet a szerző sikersorozatának első könyve, mely letisztult külsővel, könnyen befogadható tartalommal várja mindazokat, akik nagyobb, mélyebb önismeretre, akár önfejlesztésre vágynak.

A Bennünk élő Istennők a nagyközönség és a szakértők körében is nagy népszerűségnek örvend. A japán származású amerikai pszichiáternő közérthető, informatív, szórakoztató formába öntötte a szakmailag is jelentős tartalmat. 
"Ha tehát úgy érezzük, hogy személyiségünk valamelyik dimenziója feltöltésre, fejlesztésre szorul, leginkább egy tevékenység rendszeres folytatása vezet célhoz."

A szerző a könyv elején röviden bemutatja a különböző archetípusokat, majd a további fejezetekben részletesen beszél róluk. Az antik görög mítoszok, a mitológiai alakok viselkedésmintái és a nő pszichológiája közötti összefüggésről is olvashatunk. Megtudhatjuk, hogyan miképp jelennek meg bennünk az Istennők, milyen személyiség dominál legerősebben, az határozza meg, hogy mely Istennő "ereje" dolgozik bennünk. Választ kapunk arra a kérdésre is, hogy hogyan tudjuk irányítani a bennünk élő Istennőt, hogyan hívjuk elő, szólítsuk meg, amikor adott élethelyzetben egy bizonyos Istennőre van szükségünk. 

"– Athéné, segíts, hogy világosan át tudjam gondolni ezt a helyzetet!
– Perszephoné, segíts, hogy nyitott és befogadóképes tudjak maradni!
– Héra, segíts, hogy el merjem kötelezni magam, és hű tudjak maradni!
– Démétér, segíts, hogy türelmes, nagylelkű és jó anya legyek!
– Artemisz, segíts, hogy távoli célomat ne tévessze, szem elől!
– Aphrodité, segíts, hogy szeretni tudjak, és örömömet leljem a testemben!
– Hesztia, tisztelj meg jelenléteddel, hozz nekem békességet és nyugalmat magányomban!"

A görög Istennők tulajdonságai, személyiségjegyei megmutatkoznak a mai lányok, nők, asszonyok életében is. Általában minden élethelyzetben más Istennő dominál, de előfordulhat az is, hogy egy nő egész életében ugyanaz az erő az uralkodó. Érdekesség, hogy már újszülött korunkban a viselkedésünkön, sírásunkon is felfedezhetőek bizonyos személyiségjegyek csírái. Majd az első hetek, hónapok során kibontakozik, hogy úgymond melyik Istennő szunnyad, lakozik bennünk. 

Három fő archetípust különböztet meg a szakértő. A szűz Istennő hű marad önmagához, erős én-identitással rendelkezik. Nem áll külső befolyás alatt, arra érez késztetést, hogy belső értékeinek megfelelően éljen, azt tegye, ami számára fontos, őt elégíti ki, attól függetlenül, hogy mások mit gondolnak minderről. Ha a sebezhető Istennők valamelyike vezet bennünket, fontosabb számunkra egy-egy kapcsolat, mint saját karrierünk, önállóságunk, autonómiánk. Fogékonyság, empátia a fő jellemző, ám sajnos hajlamosak arra, hogy áldozattá váljanak, esetleg depresszióba süllyedjenek. A harmadik kategória egyedüli képviselője Aphrodité, azaz az alkimista Istennő. Ötvözi mind a szüzek, mind a sérülékenyek képességeit, mert egyetlen pontra képes fókuszálni, mint az előbbiek, de befogadóak is, mint az utóbbiak. Kreativitás, pozitív, hatékony kommunikáció jellemzi, minden alkotómunkában jelen van az Aphrodité-tudat. Segít álmodni, valóra váltani az álmokat, jelen van a szerelemben, csábítás képében is megjelenik. Ez az őstípus hordozza a szerelemben, szépségben, szexualitásban lelt örömünket. 

A kategóriákon belül megjelenik Athéné, Artemisz, Hermész, Héra, Démétér és Perszephoné alakja, akik jellemzőit, eredetét, történetét, mitológiában betöltött szerepét hosszan taglalja a szerző. Az Istennők életútja, kihívásai, fejlődése, személyiségének sokrétű ismerete segít, hogy rátaláljunk arra az Istennőre, aki legjobban munkálkodik bennünk. 

Számomra hasznos, tanulságos, meglehetősen informatív tartalommal rendelkezik a könyv, sokat tanultam belőle, jelentősen bővült az ismeretem általa.

Nincsenek megjegyzések: