2021. január 1., péntek

Pozitív gyermeknevelés - 4 ajánlott olvasmány szülőknek

1. Carla Naumburg: A nevem anya. Vagy ahogy a gyerekeim hívnak: ANYA ANYAA ANYAAAA - Hogyan neveljünk gyereket anélkül, hogy kiborulna a bili

Karácsonyi ajándékként jött velem szembe Carla Naumburg alkotása. Szívesen olvasok a gyermeknevelés témájában, s ez a kötet gyógyír volt a lelkemnek.
Anyaként mindenkinél elszakad néha az a bizonyos cérna. Az író fesztelen stílusa és EGYSZERŰ gyakorlati tanácsai türelemre buzdítanak - leginkább önmagunkkal szemben.
A könyvet átjárja egyfajta bajtársias hangulat. Olvasása közben végig azt éreztem, nem vagyok egyedül. Megerősítette az önvalómba, de legfőképp az anyaságomba vetett hitemet. A gyerekekre is más nézőpontból tekintek a problémás helyzetek során, Carlanak köszönhetően.
A szerző nem árul zsákbamacskát, sem csodaszert: fegyvertárában hatékony praktikák sorakoznak, amelyek tényleg működnek. Humorral fűszerezett térkép tárul az olvasó elé. Iránytű, hogy ne vesszünk el a kétségbeesés és az indulat útvesztőjében.

"A felpuffadáshoz hasonlóan a türelem elvesztése i
s az emberi működés sajnálatos, de teljesen normális velejárója."

Felébreszti az együttérzést más anyákkal szemben, felvértez a boldog szülő-boldog gyermek látásmóddal, s ami a legfontosabb: megnyugtat.
 Ajánlanám: anyáknak, apáknak, szeretettel.
"Nem kell tökéletes szülőnek lenned ahhoz, hogy jó szülő legyél.../...Vegyél levegőt. Menni fog."


2. Joanna Faber & Julie King: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje

Túlzás nélkül állíthatom: a legjobb szülőknek szóló irodalmi alkotás, amelyet eddigi életem során olvastam.
Két barátnő közösen írt műve, valódi történetekkel, valódi szülőkkel és szakemberek tapasztalataival. Sokáig bibliaként tekintettem erre a könyvre, s ma is eszköztáram nélkülözhetetlen darabja, ha megakadok szülői feladataim során.
A kötet az olvasó elé tárja gyermeke megértésének kulcsát, konkrét példákat vonultat fel a problémás helyzetek megoldására.
"Minden érzés elfogadható."

 "Reméljük, hogy amikor a szülő kifogy az ötletekből, meríthet a könyvünk kínálta mély kútból, hogy új ötletekkel frissíthesse fel magát!"

Praktikus iromány, rajzokkal, célirányos összegzésekkel. A szerzők az együttműködés elérésének eszközeitől, a konfliktuskezelésen át a nehézségek áthidalásáig segítő kezet nyújtanak, és vezetik az olvasót a gyermeknevelés labirintusában. Kitérnek a másképpen működő csemetéknél bevethető módszerekre is, hozzájárulva az autizmussal és érzékelési zavarokkal küzdő gyermekek elfogadásához, viselkedésük megértéséhez. Ezt kifejezetten fontosnak tartom, hiszen kevés ehhez hasonló gyakorlatias könyv érinti ezt a területet.
A kiadvány megkönnyíti az ösztönös, velünk hozott szülői reakciók felülvizsgálatát és új mederbe terelését. 

Kötelező olvasmánnyá tenném minden szülő és pedagógus számára.

3. Kim John Payne: Melegszívű fegyelmezés - Kisgyerekkortól kamaszkorig

Védőnőnk ajánlotta ezt a könyvet, s nagy érdeklődéssel fogadtam. 
Kim John Payne az egyik legismertebb gyermekpszichológus. Új kiadványában az erőszakmentes fegyelmezés filozófiájával és gyakorlatával ismertet meg. Ezen módszerek alkalmazásával a problémás helyzetekben is jól reagálhatunk, hatékonyan kezelve a nehézségeket. 
A szerző megmutatja, mikor és hogyan tartsuk szorosabban a gyermeket, és mikor adhatunk neki nagyobb mozgásteret, ahogy készségei egyre fejlettebbé válnak.
"Megtanulhatunk figyelni ösztönös érzéseinkre, hogy mikor milyen módon legyünk jelen a gyerekünk életében."

"Ez a könyv alapjaiban rengetheti meg szülői hozzáállásunkat, és rugalmas alkalmazkodóképességünket is próbára teszi." 
A kötet öt részre tagolódik. Az első az átfogó képre fókuszál. A második és harmadik rész a szülői szerepeket tárgyalja ki, a negyedik rész csillapítja aggodalmainkat, az ötödik rész pedig a "mélymerülés". 
A borító figyelemfelkeltő, igazodik a szerző korábbi művéhez.
Aki hasonlóan vélekedik a nevelésről, annak nagy lelki töltekezést nyújthat ez a kötet. Számos apró trükk, ötlet segítségével teszi élménygazdaggá az okítást.

4. Tim Seldin: Hogyan nevelj boldog gyereket - A Montessori - módszer

Mindig érdekelt Maria Montessori szemlélete, mely ma is időszerű és helytálló. Tim Seldin - a Montessori Alapítvány elnöke - személyes tapasztalatait gyűjtötte össze - gyerekként, apaként, pedagógusként. Alaptézise, hogy megtanítsa a gyerekeket arra, hogy független, magabiztos, sikeres felnőttekké váljanak.
A könyv ötleteket ad a közös időtöltéshez, s megmutatja, hogyan tehetjük önfeledté csemetéink életét.
"Mindazok az apró dolgok, amelyek révén.../...kifejezésre juttathatjuk egymás iránti szeretetünket, mindennél fontosabbak, és nemcsak a gyerekek, hanem a szülők - anyák és apák - életében is."

A kötet szórakoztató útmutató, gyakorlati módszerekkel és színes fotókkal tarkítva.
Bemutatja a gyerekek fejlődését, a születéstől egészen 6 éves korig. Rengeteg praktikus tanáccsal látja el a szülőket, korszakokra lebontva. Közös élményszerzést eredményeznek a könyvben felvonultatott ügyességi és szerepjátékok, valamint segítik az őszinte, magabiztos gyerekek nevelését.

Azoknak a szülőknek ajánlanám, akik érdeklődnek az újfajta szemléletmódok iránt, és gyakorlati útmutatásra van szükségük.

Nincsenek megjegyzések: