2019. november 17., vasárnap

Szurovecz Kitti: Az egyetlen ismerős arc

"Az az ember, akivel tiszta lapot kell nyitnod, te magad vagy. És merj érezni! Aki nemet mond a saját érzelmeire, csak fél életet él."


Szurovecz Kittinek ez a tizenegyedik regénye és ezen belül a negyedik lélektani írása. Első könyve megjelenése óta folyamatosan alkot, ír, kutatómunkát végez az éppen adott könyvtémában. Szerzőként a Könyvmolyképző és az Athenaeum Kiadó csapatát erősíti. 

E könyv esetében muszáj szót ejteni a borítóról. A magenta rózsaszín alap önmagában nem lenne valami sokatmondó, ám jegyzetpapírokká alakítva már igazán beszédes. A szerző és cím sárgával történő kiemelése igazán feldobja az összképet. Az egyedüli sárga cetliről rögtön lehet asszociálni a címre, hiszen a sok rózsaszín cetli közül kitűnik az egyetlen sárga. Ugyanígy Dorina életében Nolen az egyetlen ismerős arc a sok, számára ismeretlen között. 



A történet egy amnéziás, memóriazavaros nő és egy nárcisztikus, tragikus múlttal rendelkező férfi kettősét mutatja be. Dorina és Nolen kapcsolata egyik napról a másikra szökken szárba, amikor kiderül, hogy a nő egyedül rá emlékszik az előző napról. Emiatt a múltjához köti, úgy hiszi, hogy általa visszanyerheti az emlékezetét. Ám Nolen nem csak a színpadon játszik szerepet, hanem a való életben is. Igazi narcisztikus személyiség, akinek csak a saját érdekei fontosak. Majd, ahogy rákényszerülnek egymás társaságára, mindketten hatalmasat változnak. Egy komoly vallomás hatására lehull a lepel a férfi múltbeli titkáról, ami ellen igen károsan védekezik. 

A szépen felépített cselekmény lépcsőről lépcsőre halad a szereplők megismerésében és az egymással való kapcsolatuk alakulásában is. A szerzőtől már jól megszokott humoros elemek itt is megjelennek, amelyek lazítanak a történet komolyságán. Ilyen például Írisz Nolen menedzsere, aki igazi színes, sziporkázó jelenség.

Lélektani regény lévén nem hiányozhat belőle a pszichológia sem. A pontosság és a hiteles tartalom miatt Kitti egy kedves pszichológus szakember, Villányi Gergő segítségét kérte. Ennek köszönhetően a kötet még szeretnivalóbb, letehetetlenebb, elgondolkodtatóbb lett. 

A történetben mindenki magára ismerhet, egy-egy karakterben, személyiségjegyben. A szerző rámutat arra, hogy körbevesznek minket a nárcisztikus emberek, akár családban, akár a környezetünkben. Nem véletlen mondják, hogy kutyából nem lesz szalonna, hiszen nagyon kevesen tudnak változtatni magukon, az önmagukhoz és a világhoz való hozzáállásokon. 

Magam részéről alig több, mint két nap alatt felfaltam a könyvet, egyszerűen nem bírtam letenni. Érdekelt, kíváncsi voltam, Dorina visszanyeri-e az emlékeit, Nolen pedig marad ugyanaz a feslett rosszfiú, akinek adja magát, vagy megmutatja, milyen is ő valójában. Nagyon szerettem az egész történetet, szerethető karakterek, életszagú sztori, kis humorral fűszerezve. Nem is kell ennél több a jó időtöltéshez!

Érdekel Dorina és Nolen története? Rendeld meg a könyvet a Líra oldaláról! 

Nincsenek megjegyzések: