2018. december 10., hétfő

Ízelítő a grafológia világából

"A kézírás analizálása komoly mérések eredménye"


Sokak számára ismerős lehet a grafológia tudományág, mint a pszichológia kistestvére. A grafológia, más szóval íráselemzés az emberek személyiségjegyeit mutatja. Megbizonyosodhatunk általa, hogy melyek a pozitív tulajdonságaink és mi gyengít minket. Foglalta össze Gosztola Brigitta grafológus.

-         - Grafológiával már hosszabb ideje foglalkozom, de úgy igazán hét éve vetettem bele magam. Konkrétan egy tanácsadás arról szól, hogy mit tudok megállapítani egy kézírás alapján, mennyi mögöttes, rejtett tartalmat tudok felszínre hozni belőle – ismertette Gosztola Brigitta tapolcai grafológus
.
Az íráselemzés körülbelül két hetes folyamat, aminek több oldalas kiértékelés az eredménye. Ebben az összegzésben a főbb tulajdonságok mellett a képességek, a személy mozgatórugói is feltárhatók. Kiderül, hogy mit csinál az illető és miért úgy cselekszik, ahogy. Az is megmutatkozik, hogy mennyire tud kilépni a komfortzónából, milyen az önértékelése, párkapcsolata. Brigitta elárulta, hogy a kézírás analizálása komoly mérések eredménye, nem egyik pillanatról a másikra történik.

Az írásból meglátszik, hogy milyen probléma, nehézség van a vizsgált személynél, honnét ered a félelme, gyötrelme. Abban tud segíteni a grafológus, hogy felismerjük a minket akadályozó tényezőt és elfogadjuk önmagunkat.

-         -  Már fiatal koromban is az foglalkoztatott, hogy miért viselkedik kedvesen vagy éppen gorombán velem a környezetem. Sokszor a cselekedeteink alapján ítélünk meg másokat ahelyett, hogy rájönnénk viselkedése okára. Lehet, hogy csak egy adott lelkiállapot, amit látunk, de az is előfordulhat, hogy mélyebb gyökerei vannak – mondta Brigitta.

Óvodában és általános iskola alsó osztályában főleg a rajzelemzés az elsődleges vizsgálati mód, mivel a kicsik eleinte még követik a szabványmintát, amit mutatnak nekik. Később, kamaszkorban már a kézírás is szerepet játszik az elemzésnél. A rajz bármelyik írás tanulmányozásának hasznos melléklete lehet. Megerősítést nyer általa a grafológus és akár többletjelentést is hordozhat. A rajzelemzést a Taraczközi István-féle hat motívumos teszttel lehet vizsgálni.


http://www.lelkititkaink.hu/mit_rejt.html


Nincsenek megjegyzések: