2017. december 15., péntek

Lisa Genova: Megmaradt Alice-nek

Lisa Genova már másodszor lepett meg teljesen az írásával. Először a Fél testben ép lélek című könyvével, most legutóbb pedig ezzel a könyvvel. Annyira hűen ábrázolja az egy életre szóló baleseteket, betegségeket, mintha én magam éltem volna át őket. Mint kiderült megtörtént családi tragédiákból is merített a történet megírásához.
A könyvből film is készült - Julianne Moore főszereplésével,- ami jelen esetben hűen tükrözi a könyvben leírtakat.


Ebben a könyvben Alice Howland főszereplésével az Alzheimer-kórt mutatja be az írónő elejétől a végéig. Alice-nek méghozzá a munkájához, a mindennapjaihoz is létszükséglet az emlékezet, a beszéd, hiszen professzor a Harvard egyetemen. Érdekes volt végigkísérni a főszereplő útját a betegség kialakulástól az elmélyüléséig.
Muszáj szót ejteni a borítóról is, amely csak úgy vonzza a tekintetet.Már emiatt megérte kézbe venni.
Azt már kijelenthetem, hogy az Arany Pöttyös könyvek közül ez lett az egyik kedvencem, az írónővel együtt.
A legjobban az a rész tetszett a történetben, amikor Alice az Alzheimer-kórt a saját tapasztalatain keresztül mesélte el, majd a családja és a rokonai megértését, elfogadását kérte, ha tovább romlana az állapota.

"Ma nem èr rá alzheimereskedni. E-mailekre kell válaszolnia, meg kell pályáznia egy ösztöndíjat, órát kell tartania ès rèszt venni egy szemináriumon. A nap vègèn futni is akart. Talán a futástól kitisztul a feje."

" – Én szeretnék egy csésze hinnivalót. Belőlem kifogyott, muszáj lenne feltankolnom…"

https://moly.hu/konyvek/lisa-genova-megmaradt-alice-nek

Nincsenek megjegyzések: