2023. július 9., vasárnap

Nick Trenton: Ne agyald túl, engedd el

Sajnos képes vagyok feleslegesen stresszelni dolgokon, túlagyalni egyes helyzeteket. Meditációval, mély levegővel már próbáltam kordában tartani a gondolataimat, heves érzelmeimet, melyek ideig, óráig működtek is, ám újra előjöttek, gyökeresen nem tudtam megszüntetni őket. 

Így külön megörültem, amikor láttam, hogy a Good Life Books Kiadónál megjelent magyarul Nick Trenton Ne agyald túl, engedd el című önsegítő, önismereti könyve.

Hálásan köszönöm a kiadónak, hogy elküldték nekem ezt a kincset!

"Meditációnak nevezhetünk minden olyan mentális gyakorlatot, amelyben szerepel három alapvető tényező: a tudatosság, a fókuszálás és a lazítás. Noha ezek egészen különböző tevékenységekben is előfordulnak, együttes, tervszerű alkalmazásuk már meditáció." 

"Tartsd szem előtt, hogy a végső cél az, hogy azonnali indulatos reakcióid kimutatása helyett megfontolt érzelmi választ adj.

Az érzelmi fegyelmezettség elsajátításának egyetlen lépése sem könnyű. Mégis, minél jobban tűröd a kellemetlen érzelmeket és a szorongást, annál ellenállóbb és kiegyensúlyozottabb leszel. Minél gyakorlottabb vagy, annál kevésbé lesz szükséged önfegyelmezésre, és amikor fékezni próbálod önmagad, fel fogsz ismerni néhány közös jellemzőt a folyamatban."

A kötetben a szerző, pszichológus szakember fejezetenként bemutatja, hogyan lehet aggodalmak, stressz és szorongás nélkül élni. Nincs semmi varázslat, humbug, csak be kell építeni a hétköznapjainkba a segítő technikákat, módszereket. Megtudhatjuk, mekkora ereje van a hálának, a lelki béke meglétének.  Mindezeket gyakorolhatjuk mindennapjaink során, nem kell hozzá stresszhelyzet.

A kötet nyelvezete közérthető, nem magaslatokról beszél a szerző, hanem baráti tanácsként hangzanak szavai. A könyv stílusa, a fejezetek sorrendje, tagolása jól mutatja mit érdemes elsőként elsajátítani, gyakorolni. Minden részegység végén összefoglalót találunk, melyek tartalmazzák az adott rész fő mondandóját. Majd a könyv végén is találunk egy összegzőt minden egyes fejezetről. Ennek köszönhetően nagyobb arányban tud beépülni a sok sok technika, módszer, melyet részletez a szerző.

Többek között segítséget kapunk a lelki nyugalmunk megőrzésében, a tűrőképesség fejlesztésében, abban, hogyan és mely meditációk lehetnek hasznosak számunkra. Emellett a túlagyalás ellen számtalan hasznos tanácsot olvashatunk, melyeket könnyedén beépíthetünk az életünkbe. Természetesen bármelyik módszert is alkalmazzuk, egyedül sok sok gyakorlással, odafigyeléssel, türelemmel érhetünk el eredményt.

Manapság a szorongás és annak tünetei - legyen az gyomorgörcs - jelen vannak a mindennapjainkban. A legfontosabb, hogy tudatosítsuk magunkban, hogy a gondolataink csak gondolatok, nem irányíthatnak minket. Az életünket mi irányítjuk, mi uraljuk a helyzetet, mi tudjuk, hogy mikor, mi lenne a helyes lépés. Ez elsőre egyáltalán nem egyszerű, ám Nick Trenton pszichológus útmutatója alapján sikerülhet bárkinek legyőznie a negatív gondolatait.

Sokszor túlkompenzáljuk a helyzetet, pedig elég lenne hátralépni egyet, mély levegőt venni, s csak ezután válaszolni, cselekedni. 

Nincsenek megjegyzések: