2023. május 9., kedd

Grandmaster Kevin Horsley: Emlékezz mindenre

A tanév második vizsgaidőszakához közeledve úgy gondoltam, segítséget veszek igénybe, hogyan megmaradjanak a tanult információk a fejemben és emlékezzek rájuk a vizsgán is. Sőt, ha lehet utána is megmaradjon a lényeg, ne csak addig, míg le kell írni vagy el kell mondani.

Emiatt különös figyelemmel kerestem a memóriafejlesztés, emlékezés, memóriajavítás témájában könyveket, bármiféle segítséget. Így találtam rá az Emlékezz mindenre című könyvre, mely kicsi, praktikus, nem eg ijesztő vastag információtömeg, ami elijeszt, hogy kinyissam. A könyvet a moly.hu könyves közösségi oldalon többen dicsérték, de volt egy véleményező, aki kifejezetten elégedett volt vele és szintén vizsgaidőszakban alkalmazta. Ez meggyőzött, hogy érdemes elolvasni a könyvet, kipróbálni a benne leírt módszereket.

"Amikor egyetlen feladatra fókuszálsz száz másik helyett, fókuszáltabban működsz."


"Amit gondolsz, arra emlékszel. Az emlékezet a gondolkodás mellékterméke."
/Daniel T. Willingham/

A szerző, szakember különböző memorizáló, memóriajavító módszereket kínál az információk megjegyzésére, agyunk tárhelyének kihasználására. Ezek a módszerek nagy segítséget jelenthetnek tanulásban, vizsga előtt, amikor rövidebb idő alatt kell sok-sok adatot, információt megjegyezni.
"Ahová a figyelmed megy, oda megy az energiád is."
Segítséget kapunk abban, hogy hogyan jegyezzünk meg könnyedén kódokat, jelszavakat, neveket, dtumokat. Számomra az autós módszer és a testünkön "elhelyezett" információk alkalmazása a legtesthezállóbb. Így egyelőre e két módszert alkalmazom és próbálom ki minél több élethelyzetben. Majd a későbbiekben kipróbálom a többit is.
"Tanulj meg békésnek maradni, mert ha nem megfelelő a figyelmed, nem tudsz megjegyezni dolgokat."
Tippeket kapunk a módszerek mellett az önfegyelem kialakítására, elsajátítására, arra, hogyan legyünk az itt és mostban. Utóbbi amiatt is fontos, hogy ezáltal könnyebben megragad az információ a fejünkban, ha csak és kizárólag egy dologra figyelünk. Természetesen a szünetek beiktatására is figyelni kell a tanulás során. Úgy leszünk proaktívak, ha legalább 35-40 percenként tartunk egy 10-15 perces szünetet, amikor teljesen mással foglalkozunk. Nagyjából ez a 35-40 perc az, amíg fókuszálni tudunk egy adott dologra, amíg befogadóképes az agyunk.

Megtanulhatjuk, hogyan állítsuk át a gondolkodőásmódunkat úgy, hogy jövedelmező legyen a számunkra. Emiatt már megéri elolvasni a könyvet, de emellett számos hasznos tanáccsal ellát a szakember. Így bátran ajánlom mindenkinek, aki javítani szeretné a memóriáját, több információt szeretne megjegyezni, produktívabb hétköznapokat szeretne.

Nincsenek megjegyzések: