2017. augusztus 3., csütörtök

A fehér hercegnő

A történelmi sorozat méltó utódja első részének, A fehér királynénak. Ennek ellenére A fehér királyné története jobban tetszett, eseménydúsabb volt, számomra jobban kibontakozott a cselekmény.


A jelmezek korhűek, kifogástalanok voltak. Már amikor A fehér királynét befejeztem, akkor kíváncsian vártam, hogyan folytatódik a York lány és a Tudor fiú története. Az első rész ugyanis azzal ért véget, hogy Tudor Henrik csatában legyőzte Richard-ot, Edward testvérét, így királlyá koronáztatta magát. Woodwille Elizabeth lánya, Lizzy pedig már a csata előtt Henriknek lett ígérve, tehát a csata után hozzá kellett mennie a leendő királyhoz. Annak ellenére, hogy Lizzy először mennyire utálta a királyt, nem kellett hosszú időnek eltelnie, hogy megszeresse. Ehhez nagyban hozzájárult, hogy három gyönyörű gyermeke is született tőle és az, hogy rájött Henrik nem is olyan rossz, mint beszélik. Lizzy végül egészen beletanult a királyné szerepébe, amit nem akart magának, ezért le a kalappal előtte. Ámde! Mielőtt az egekbe magasztalnám, meg kell jegyeznem, hogy mennyire elszomorított, amikor a saját öccsét és unokaöccsét megölette. Főleg, mivel nem sokkal előtte mondta Margaretnek, hogy az átok igenis létezik és, hogy micsoda szörnyeteg. Erre ő ugyanezt teszi, mint Margaret a másik öccsével... Jó. Igaz, ami igaz, részben - politikai szempontból - megértem a döntését, amit nem könnyen hozott meg. A fiai és immár a férje is, akit megszeretett veszélyben lettek volna, ha az öccse Richard kerül a trónra, hiába illeti meg. Igazából elsődleges célja az öccse megmentése volt, nem pedig lefejeztetése. Richard és Kathy Gordon megmenekülhetett volna, ha elfogadja Lizzy ajánlatát, hogy dobja el nevét és éljenek távol az udvartól. De! Richard ugyebár az anyja fia volt, így holtáig ragaszkodott a születési előjogához, hogy király legyen. Ennek sajnos az lett a következménye, hogy Maggi öccsével, Teddyvel együtt lefejezték.

Margarettel kapcsolatban azt meg kell még jegyeznem, hogy sokkal unszimpatikusabb volt, mint A fehér királynéban. Az meg egyenesen zavart, hogy Catelyn Stark jutott róla folyton eszembe, aki a Trónok Harcából sokaknak ismerős lehet. Catelyn alakítójaként mondhatni ki voltam békülve a karakterével, ami most nem mondható el. De! Azért viszont elismerésem, hogy az undok, Istenhívő, de közben piszkos eszközökkel játszó nőt nagyon jól alakította, mintha csak rá szabták volna.



Összességében 10-ből 8-ra tudom értékelni ezt a sorozatot, ami azért még egész jó. VIII. Henrik gyermekkoráról és arról, hogy testvérével, Arthur-ral mi történik, szívesen néznék sorozatot, hisz még bőven ki lehetne hozni egy-két sorozatot a történelemből. Remélem, hogy előbb-utóbb Philippa Gregory többi könyvét is megfilmesítik.

https://www.sorozat-barat.club/video/series/5456/A_feher_hercegno_online_sorozat/01_evad

Nincsenek megjegyzések: