2017. július 12., szerda

David Ebershoff: A dán lány

Egy, a könyvből származó idézettel szeretném jellemezni ezt a remekművet, amely így szól:
„Csak néhány órával korábban történt, a hajnal feketeségében, Alfred Bolk professzor kezei alatt, hogy Einar Wegenerből, a férfiból nő lett. Eltávolították a két golyót a herezacskójából, és most, most már Lili Elbeként merült alá a három nap, három éjjel tartó öntudatlanságba.”
Ez a mondat azok számára is elmondja a történet fő lényegét, akik eddig még nem hallottak róla. A könyvet olvasva azon kaptam magam, hogy teljesen beszippant az író által elém (vagyis az olvasók elé) tárt világ, ami mély részletességgel meséli el az első transznemű férfi nővé válását, annak bukkanóival és nehézségeivel együtt.
Számomra ez a könyv nem egy egyszerű olvasmány volt a sorban, hanem egy példaértékű mű is egyben. Azt a ritka házasságot vetítette elénk az író, melyben a feleség még az utolsó pillanatban is támogatja férjét, kitart mellette, majd az átalakulás után fájó szívvel, de elengedi.
Ajánlom mindenkinek, aki még nem olvasta, vagy csak a filmet látta és érdekli a világ furcsaságait bemutató írás. :)


Egy részben megtörtént eseményeket feldolgozó, gyengéd portré a házasságról arra a kérdésre keresi a választ: Mit tennél, ha valaki, akit szeretsz, minden értelemben meg akarna változni?

Egy kérdéssel indult – a feleség apró szívességet kér a férjétől, miközben mindketten a stúdióban festegetnek –, és olyan átváltozáshoz vezetett, amelyre egyikük sem számított. A tényeket és a fikciót romantikus látásmóddal elegyítő regény a házasság bensőségességét mutatja be, és Lili Elbe, az első nemet váltó ember, valamint a házastársi hűség, a saját ambíciói és vágyai gúzsában őrlődő feleség figyelemre méltó történetét meséli el.

Nincsenek megjegyzések: