2021. január 18., hétfő

Pál Ferenc: Ami igazán számít

Hogyan bánjunk jól magunkkal és másokkal?


Tavaly ősszel olvastam először Pál Feri atyától a Szorongástól az önbecsülésig könyvét, ami nagy hatást gyakorolt rám. Hasznát vettem, mai napig is igyekszem beépíteni az olvasottakat a hétköznapjaimba. 

December 24-én pedig kölcsönkaptam keresztanyámtól az Ami igazán számít című kötetet, amire már régóta fájt a fogam, akarom mondani a szemem, hogy befogadjam. 
Így már év végén elkezdtem olvasni, majd önismerettel kezdtem az évet. Magamhoz képest hosszan olvastam, emésztgettem az olvasottakat, majd' egy hónapba tellett, hogy a végére érjek. Mindenesetre megérte elolvasni, sok-sok hasznos gondolattal lettem gazdagabb általa.
"Bármilyen nehézséggel küzdünk is éppen, az élet nemcsak drámai, hanem szép is."

Minden nehézségben ott a fény, ami segíthet átvészelni a kellemetlen(ebb) időszakot, csak meg kell látnunk, észre kell vennünk. Az élet ajándék. Olyan, mint egy sakktábla, meg kell tanulni a játékszabályokat vagy addig tolja elénk az élet a hasonló szituációkat, míg nem tanulunk belőle. A sikereket pedig jutalom követi, tehát megéri erőfeszítéseket tenni a célunk érdekében.  


"A spiritualitás a lélek gerince: megtart bennünket akkor is, ha éppen nehéz idők járnak."

Megtart bennünket, azaz éltet, segítő kezet nyújt, amikor nem vagy nehezen látunk fényt az alagút végén. Többek között emiatt is érdemes hinni. Az különösebben mindegy is miben, legyen az Isten, saját magunk, egy felsőbb hatalom, az Univerzum, Buddha bármi, bárki. A hit fogódzót ad, amibe kapaszkodni lehet, ráadásul mindig kéznél van.  

"Az emberi lélek semmit sem tesz cél nélkül."

Nem véletlen, hogy minden tettünknek oka és következménye van. Semmi sem történik véletlenül, még a lélek is alapos meggondolással tesz lépéseket a célja felé, nem pedig csak babumm, bele a nagyvilágba. Nem csak, amit teszünk, hanem, amit gondolunk az is visszahat ránk, ennélfogva érdemes alaposan meggondolni még azt is, hogy mi fut át a fejünkön, hiszen bármikor érvénybe léphet a bumeránghatás.  


Valóban benne van minden, ami igazán számít. Történeteken, példázatokon keresztül tárja elénk a szakember, hogyan érdemes és hogyan nem élni, létezni, bánni a másikkal és elsősorban saját magunkkal. Hasznos útmutatók sorozatát mutatja be Pál Feri atya, aki saját élményeit is beleszövi az elbeszélésbe. Higgyünk bizalommal, szeressünk tiszta szívvel, segítsünk lehetőségeink szerint, lássuk meg minden rossz napban a jót, a fejlődés, tanulás lehetőségét. Legyen jövőképünk, de ne ragaszkodjunk hozzá foggal-körömmel, kezeljük rugalmasan a dolgokat. Számomra ezek voltak a leghasznosabb tanulnivalók, melyeket kaptam az olvasás során.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése