A bolti gyümölcslekvárok-, szörpök mellett egyre inkább teret
hódítanak maguknak a házi készítésű termékek. A hazai ízek kedvelője Versné Samu
Piroska is, aki már évek óta értékesíti készítményeit a Káptalantóti Liliomkert
Piacon. A termékek Piroska Csobánci Kincsei néven gazdagítják a piac kínálatát.
Az ötlet Piroska lányától származik, aki kilenc évvel
ezelőtt a hatalmas mennyiségű sárgabarack termésnek köszönhetően - hogy ne
vesszen kárba - rábeszélte a nagymamáját, hogy adják el a felesleges gyümölcsöt
a piacon. Majd a gyümölcsök után lekvárok kerültek terítékre. Később 2015-től már
Piroska is belekezdett a házi lekvárok, és szörpök piaci árusításába. Az elő,-
és elkészítés folyamatából az egész család kiveszi a részét.
-
A férjem megmetszi a fákat, az ő feladata a növényvédelem,
begyűjti a termést, majd a fiam segítségével a gyümölcs elkészítése után
segítenek az üvegekbe tölteni a kész lekvárt. A befőzés és az árusítás az én
dolgom, minden vasárnap a piacra viszem a kész lekvárokat, szörpöket. Mindig viszek
mindenféle lekvárt magammal, ami a repertoáromban szerepel - amíg el nem
fogynak - és e mellé még az éppen érő friss gyümölcsből is – mondta Versné Samu
Piroska lekvárkészítő.
A családnak két helyen is van termőterülete, így
egy-két kivétellel az összes gyümölcsöt meg tudják termelni. Lekváron, szörpön
kívül csatni is készül pl. körtéből vagy rebarbarából. Ez a formáció leginkább
húsokhoz, sültekhez való. Egy-egy lekvárnál előfordulnak adalékanyagok, melyek
fokozzák az íz élményt. Ilyen plusz kiegészítő az őszibaracklekvárnál a vanília
– ott is a rúd kikapart belseje -, szedernél, szilvánál a fahéj, csipkebogyóba
pedig egy kis gyömbér kerül, amitől karakteresebb lesz a gyümölcs íze.
Szörpöknél főleg bodza, meggy és málna sorakozik a palettán. Ez utóbbi nagy
kedvenc lett az évek során. Tavaly ősszel nagy sikere volt a kékszőlő szörpnek
is. A pitypangot is felhasználta már Piroska. Ebből nem szörp, hanem méz
sűrűségű és ízű szirup lesz.
Az idei szezonban a szederlekvárt keresik a legjobban, otthon
pedig a csipkebogyó a kedveltebb. Ez persze van, hogy szezononként és vevőnként
változik. Idén is bőséges terméssel büszkélkedhet Piroska, így nyugodtan
keresheti mindenki a kedvencét, de kipróbálhat új ízeket is. Ebben az évben
egyedül a sárga-, és őszibarackból lett hiány.
Befőzés, lekvár eltevés már régebben is jelen volt az
életükben, egyedül a mennyiségben és a kiszerelésben történt változás. A
lekváros, szörpös üvegekre a címkéket a család barátja készítette, ami a
papírdíszítéssel együtt otthon, a konyhában kerül az üvegekre. Az utóbbi időben
a lila szín dominál az üvegeknél dekorációként, ami nagy népszerűségnek örvend
a vásárlók körében.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése